Innehållsförteckning
När blev det svårare för torsken?
På 1980-talet var det vanligt med stora och fina torskar, men torsken har med tiden blivit mindre. Orsaken är en försämring i Östersjöns miljö, tillsammans med ett hårt fisketryck. Torsken blir även könsmogen tidigare, vilket är en stark indikation på att arten har problem.
Vad är stridslysten?
Ordet stridslysten är en synonym till våldsam och krigisk och kan bland annat beskrivas som ”som söker strid”. Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av stridslysten samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.
Finns det hållbart fiske?
WWF anser att ett hållbart fiske ska bedrivas på ett sätt som tar hänsyn till hur fiskbeståndet mår innan man beslutar om hur mycket som ska fiskas. Men man måste också ta hänsyn till andra havslevande arters födobehov och ekosystemet de lever i. Viktigt är också och undvika bifångst av oönskade arter.
Vilken fisk är mest hållbar?
ASC är en internationell hållbarhetsmärkning för odlade fisk- och skaldjursprodukter. I Sverige finns bland annat ASC-märkt pangasius, tilapia, lax och tropisk jätteräka.
Vad händer om torsken dör ut?
Försvinner den kan hela näringsväven förändras. Forskare har under en längre tid varnat för att torsken är illa ute. För torsken som lever i östra Östersjön är läget kritiskt. Bestånden minskar och torskarna mår allt sämre.
Varför kan vi inte fiska hållbart?
Efter att ett fiske certifierats krävs med jämna mellanrum återcertifiering. Många behöver också vidta förbättringsåtgärder. Dessutom tar forskningen, och därmed också MSC:s regelverk, hela tiden steg framåt och uppdaterar sina kriterier för hållbart fiske.
Är fiske dåligt?
Överfiske påverkar många arter. Genom överfiske riskerar inte bara fiskarna att blir färre, de kan också bli mindre eftersom fisket fångar de största individerna. Om överfisket fortsätter kan bestånden kollapsa. Det hände till exempel med torsken på Grand Banks utanför Kanadas kust i mitten av 1990-talet.
Vilken fisk är ok att köpa?
Bättre val
- Blåmusslor – handplockade eller odlade.
- Havskräfta – burfångad.
- Krabba – svensk, burfångad.
- Kungskrabba – burfångad i Alaska.
- Ostron – handplockade i Norge, odlade.
- Pilgrimsmusslor – handplockade i Norge, odlade.
- Sill – fångad i Nordsjön eller nordvästra Atlanten.
Hur fiskar man sill från land?
Under senare år har det blivit vanligare att fiska med flyttrål. Flyttrålen används nära ytan. Fiskarna har länge försökt fånga den sill som går för grunt för att kunna fångas med snörpvadar. Flyttrålen har öppnat stora möjligheter för fisket därför att den kan ställas in på önskat djup och fånga sillen där den finns.