Trendig

Nar borjade vi atervinna?

När började vi återvinna?

Återvinning på agendan Under 1970-talet dök de första soptunnorna i plast upp. Plasttunnorna utvecklades något med tiden och papperssäckar började ersättas av plastsäckar. Säckarna levde kvar ända fram till början på 1990-talet då plastkärlen började ta över helt. 1994 kom ett genombrott för återvinningen.

När började vi källsortera i Sverige?

Att källsortera papper, glas och plast tillhör vardagen för de flesta av oss. Men redan för hundra år sedan inleddes de första försöken med källsortering i Stockholm. Försöken med sopsortering började i slutet av 1800-talet, då staden Stockholm anlitade företaget Särimner som matade grisar med avfallet.

Vad var det som gjorde att Sverige på allvar tog tag i att ordna med sopor och avlopp?

Avfallshantering genom tiderna Gatorna och rännstenarna fungerade som soptipp här. I bästa fall la man avfallet i en grop på innergården. Detta ledde till att koleran nådde Sverige 1834. För att hindra spridning av sjukdomar började man bygga soptippar utanför städerna.

Kan man tomglas?

Nej. Den här typen av glas kallas för ”härdat glas”. Vid tillverkning av dricksglas, fönsterrutor och glasföremål tillsätter man ofta tungmetaller tex kvicksilver och bly för att göra dem tåligare. Dessa material förstör återvinningen av glaset.

När infördes sophämtning i Sverige?

Ännu viktigare var att Stockholm startade kommunal renhållning 1859. I Göteborg startade renhållningsstyrelsen sin verksamhet 1885. I Malmö skedde detta 1898, fem år efter Lund, och i Linköping 1909. I de flesta av Sveriges städer organiserades renhållningen i slutet av 1800-talet eller början av 1900-talet.

Var slänger man glasflaskor?

Glas utan pant lämnar du på en återvinningsstation, eller i glasbehållaren för färgat respektive ofärgat glas i fastighetens soprum. Lock och kapsyler sorteras efter det material de är tillverkade av.

Hur återvinner man skrivpapper?

I återvinningsbehållare för tidningar och returpapper lägger du dags- och veckotidningar, tidskrifter, kataloger (postorder-, telefon- och resekataloger), reklamblad, broschyrer, kontorspapper, skriv- och ritpapper och pocketböcker. Allt kan återvinnas.

Share this post