Innehållsförteckning
När kom kålen till Sverige?
Vi har odlat kål här i Norden ända sedan vikingatiden. Troligen tog de skandinaviska vikingarna med sig kålen hem från sina resor till England. Till en början var det grönkål, vitkål och rödkål som fyllde våra tallrikar, men senare på 1700 och 1800-talet blev även blomkålen och brysselkålen några nya favoriter.
Var kommer rödkål ifrån?
Rödkål är vanligen tvåårig men odlas som ettårig och skördas före eventuell blomning, som kan ske redan första året. Den odlas till exempel i begränsad omfattning i södra Sverige. Rödkål är en vanlig rätt på julbordet i delar av Sverige.
Vart kommer blomkål ifrån?
Blomkålen har sitt ursprung i länderna kring Medelhavet och anses av de flesta forskare vara en vidareutveckling av broccolin. Den första beskrivningen av blomkål är troligen från Syrien på 1100-talet. Men det dröjde ända fram till 1600-talet innan den blev mera allmänt odlad i Europa.
Vilket land kommer broccoli i från?
Liksom de flesta andra kålsorter har broccolin sitt ursprung i Sydeuropa. De sorter vi odlar idag anses härstamma från olika former som odlats fram i Italien under de senaste 2 000 åren. Men var det först i mitten av 1500-talet som broccolin började odlas i större omfattning.
När kom grönkål till Sverige?
Historia. Grönkål är en mycket gammal kulturväxt. Man vet att grönkål fanns i Sverige redan på 1300-talet och att den förmodligen infördes i landet betydligt tidigare. Redan på 1300-talet talade man om kålgårdar som var vanliga både på landet och inne i städerna.
När kommer blomkål?
I Sverige brukar man förså blomkål inomhus i mitten av mars och plantera ut den senare när det blivit varmare ute. Fyll krukor med planteringsjord och se till att den är fuktig.
Var odlas blomkål?
Vilda former av huvudkål växer allmänt i medelhavsländerna, i södra Storbritannien och i södra Irland. De odlade formerna började användas i Mellanöstern för flera tusen år sedan. Odling av blomkål nådde Spanien på 1100-talet, och den blev allmän i Europa under 1500-talet. Blomkål odlas nu allmänt i hela världen.
Är det bra att äta vitkål?
Vitkål Den bleka färgen till trots så innehåller en normalportion vitkål dagsbehovet av C-vitamin och vitamin K. Vitkålen är kalorifattig men rikt på antioxidanter vilket fungerar renande mot toxiner. Dessutom att få tag på billigt under hela året – ett perfekt tillbehör med andra ord!
När kom Brysselkålen till Sverige?
Vitkål, kålrabbi, blomkål, savoykål, rödkål och krusbladig grönkål var alla etablerade på 1600-talet i Sverige. Under 1700-talet kom även broccolin som först blev uppskattad för sina stjälkar. Brysselkålen kom först på 1800-talet.
Hur växer rödkål?
Rödkål kan direktsås på plats men förkultiverade plantor är i regel att föredra. Direktsådd rödkål bör sås så tidigt som möjligt. Fröna gror redan vid en temperatur på +5°C och tål lätt frost. Plantavstånd 35 – 45 cm för normalstora huvuden.