Innehållsförteckning
- 1 När ska Cisg tillämpas?
- 2 Vilken lag gäller vid köp av tjänst?
- 3 När ska ett fel ha förelegat för att köparen ska få åberopa det?
- 4 Vilken lag ska tillämpas när ett svenskt företag köper en vara från ett tyskt företag och parterna inte avtalat annat?
- 5 Vilka krav man ställer på tjänster enligt lagen?
- 6 Vad är en konsumenttjänst?
- 7 Kan man häva köp mellan privatpersoner?
- 8 När anses en vara avlämnad vid Transportköp ange lagrum?
När ska Cisg tillämpas?
Reglerna i CISG blir tillämpliga vid köp när båda parter har sina affärsställen i konventionsstater och när svenska regler om internationell privaträtt medför att lagen i en konventionsstat ska tillämpas. Det är viktigt att observera att CISG inte gäller alls vid internordisk handel.
Vilken lag gäller vid köp av tjänst?
Konsumenttjänstlagen gäller när företag utför tjänster åt en konsument. Lagen är till stor del tvingande till konsumentens förmån. Det innebär att du inte får ge konsumenten sämre villkor än de som finns i lagen.
Vilken paragraf i köplagen reglerar att risken övergår på köparen när varan är avlämnad?
13 § Risken går över på köparen, när varan avlämnas enligt avtalet eller enligt 6 eller 7 §. Avlämnas varan inte i rätt tid och beror det på köparen eller något förhållande på hans sida, går risken över på köparen när säljaren har gjort vad som ankommer på honom för att avlämnandet skall kunna ske.
När ska ett fel ha förelegat för att köparen ska få åberopa det?
I ditt fall så tycks felen ha förelegat redan innan du hämtade cykeln. Även om ett fel föreligger får du inte åberopa detta om du inte uppfyllt din undersökningsplikt enligt 20 § KöpL. Utifrån de uppgifter du lämnat är det omöjligt för mig att avgöra om du uppfyllt dessa skyldigheter.
Vilken lag ska tillämpas när ett svenskt företag köper en vara från ett tyskt företag och parterna inte avtalat annat?
I köplagen finns en bestämmelse om vad som gäller när parterna inte avtalat om priset. I § står det att köparen ska betala vad som är skäligt med hänsyn till varans art och gängse pris vid tiden för köpet.
Vad gäller vid avtal om internationella köp mellan företag?
Avtal mellan företag När du handlar med andra länder kan du behöva ingå olika slags avtal. Om du ska sluta avtal om köp av varor kan den internationella köplagen gälla för avtalet. Den tillämpas av Sverige och andra länder som anslutit sig till FN:s konvention angående avtal om internationella köp av varor.
Vilka krav man ställer på tjänster enligt lagen?
40 § Näringsidkaren är skyldig att på konsumentens begäran ställa ut en specificerad räkning för tjänsten. Räkningen skall göra det möjligt för konsumenten att bedöma det utförda arbetets art och omfattning. I den mån tjänsten inte har utförts mot fast pris skall det även framgå av räkningen hur priset har beräknats.
Vad är en konsumenttjänst?
Med konsumenttjänst syftas på en tjänst som främst erbjuds för privatpersoners bruk på fritiden, i hobbyer eller i andra aktiviteter.
När anses en vara avlämnad vid Transportköp?
Om transporten utförs av en självständig transportör så sker avlämnandet när varan överlämnas till transportören. Om säljaren själv utför transporten så anses däremot inte varan avlämnad förrän den är överlämnad till köparen.
Kan man häva köp mellan privatpersoner?
När du handlar av en privatperson, exempelvis på Blocket, kan du inte ångra dig på samma sätt som om du handlar av ett företag. För att ångerrätt ska gälla måste du och säljaren ha kommit överens om det innan köpet. Även om säljaren friskriver sig från ansvar för fel så kan köparen ha rätt att reklamera.
När anses en vara avlämnad vid Transportköp ange lagrum?
Vid transportköp anses varan avlämnad antingen när köparen tagit hand om den eller om varan på annat sätt överlämnats till denne, ex. genom att den lagts i köparens brevlåda. Om öppet köp har avtalats och varan avlämnats, bär köparen enligt 8 § risken för varan till dess att varan lämnas tillbaka.
Vilken proposition låg till grund för köplagen?
om ny köplag Proposition 1988/89:76 – Riksdagen. Observera att dokumentet är inskannat och fel kan förekomma. Prop. Regeringen föreslår riksdagen att anta de förslag som har tagits upp i bifogade utdrag ur regeringsprotokollet den 26 januari 1989.