Innehållsförteckning
När uppkom demokratin i Grekland?
I Athen infördes ett demokratiskt styrelseskick i slutet av 500-talet f.Kr., som med smärre förändringar bibehölls fram till 322 f.Kr.
Hur utvecklades demokratin under antiken?
500 år före Kristus använde den grekiska stadsstaten något som kallades demos kratein, som betydde folket härskar. Atens män samlades till stormöten där man diskuterade och beslutade om skatter, krig och fred och vem som skulle utföra olika uppdrag. De som fick vara med och bestämma var de fria männen.
Hur togs beslut i den atenska demokratin?
Alla fria män över 20 år hade rätt att vara med. Det var folkförsamlingen som fattade alla viktiga beslut. Man kan jämföra denna församling med vår tids riksdag. I folkförsamlingen rådde direkt demokrati och beslut fattades genom handuppräckning där majoriteten vann.
Vad menas med att demokratin föddes i Grekland?
Begreppet demokrati har sitt ursprung i antikens Grekland och innebar det vi i dag kallar för direktdemokrati, som skiljer sig markant från den moderna representativa demokratin. Ordet betyder i korthet ”folkstyre” men i antikens Grekland uteslöts den stora majoriteten av befolkningen från styret.
Vad är likt och olikt mellan antika Grekland demokrati och dagens demokrati i Sverige?
I det antika Grekland hade man direkt demokrati vilket betyder att man röstade på det förslaget som var bäst. Besluten fattades direkt och det var inte som här i Sverige där man har partier och man röstar på representanter, utan man var själv och röstade. Man fick dock bara rösta om man var man och över 20 år.
Hur har demokratin utvecklas?
Allt fler demokratiskt delaktiga Vår demokrati är en grundläggande rättighet som ger människor rätt att vara med och påverka sina förhållanden och framtiden. Under det senaste århundrandet har den demokratiska utvecklingen efter hand inneburit att allt fler fått möjlighet att rösta och vara politiskt engagerade.
Var det demokrati under antiken?
Den atenska demokratin initierades först av Solon som konstruerade den i teorin. Det var dock först med Kleisthenes reformer år 508 f.Kr. som demokratin realiserades i Aten. Medborgare var den som var fri man, minst 20 år gammal, jordägare och bodde inom stadsstatens område.
Hur var antikens demokrati?
Grundprinciperna var att det skulle råda politisk jämlikhet bland de fria männen och att alla skulle vara med. Viktigt var att man som medborgare skulle ha makt över andra samtidigt som man själv kunde bli styrd. Det gällde att kunna tala högt och tydligt för att de tusentals deltagarna i folkförsamlingen skulle höra.
Hur fungerade Athens demokrati?
Medborgare var den som var fri man, minst 20 år gammal, jordägare och bodde inom stadsstatens område. Kvinnor, metoiker, slavar och barn var inte medborgare. Alla medborgare hade tillgång till folkförsamlingen ekklesia. Folkförsamlingen sammanträdde först varje månad, senare tre-fyra gånger i månaden vid Akropolis.
Hur länge varade demokratin i Aten?
Det var inte förrän år 508 före Kristus som adelsmannen Kleisthenes gav den athenska demokratin den slutgiltiga utformningen med lika rätt för alla fria vuxna män. Athens demokrati varade fram till år 31 före Kristus då romarna upphävde stadens självstyre.