Trendig

Vad ar AT tjanstgoring?

Vad är AT tjänstgöring?

AT kompletterar grundutbildningen med praktiska erfarenheter som krävs för läkarlegitimation. AT ska ge klinisk träning och introduktion i arbetslivet samt tillfälle till både yrkesmässig och personlig utveckling.

Är at-läkare legitimerad?

Efter att allmäntjänstgöringen (AT) är slutförd arbetar du som legitimerad läkare och har då möjlighet att söka en ST-tjänst. Du kan specialisera dig till exempel inom kirurgi, barn- och ungdomsmedicin, kardiologi, psykiatri, anestesi/intensivvård m. fl.

Var är det lättast att få AT-tjänst?

Enligt statistik jag samlat in från de enskilda landstingen har inget sjukhus i nuläget färre än tio sökande per AT-plats. Läkarbristen i landet är ett faktum, och inte ens hälften av de legitimationer som utfärdats de senaste tio åren har enligt statistik från Socialstyrelsen gällt personer som gjort AT.

Hur svårt är det att få AT?

I genomsnitt väntar läkare i dag elva månader på att få påbörja AT. Och väntetiden fortsätter öka, det visar Väntetidsrapporten. Var tionde läkare får vänta mer än två år, enligt Madeleine Liljegren, ordförande för Sveriges yngre läkares förening. – Beräkningarna visar att det behövs ungefär 370 AT-platser.

Vad gör en stafettläkare?

En stafettläkare eller hyrläkare är en läkare, oftast allmänläkare, som tillfälligt arbetar på en vårdcentral eller annan medicinsk enhet för att fylla vakanser som inte kunnat tillsättas med fast personal.

Vad är en IT läkare?

Användbarhet i utvecklingen av systemen VAS har folk med IT-bakgrund som jobbar med användbarhet och Systeam (leverantör av Systeam Cross) samarbetar med användbarhetsarkitekter på UsersAward för att få in användbarhet i utvecklingen av systemet.

Hur blir man legitimerad läkare?

För att kunna arbeta som läkare behöver du först studera vid ett universitet. Läkarprogrammet är sedan höstterminen 2021, 12 terminer, det vill säga 6 år. Den nya läkarutbildningen är legitimationsgrundande. Det innebär att du efter läkarexamen kan ansöka om läkarlegitimation hos Socialstyrelsen.

Vad är skillnaden mellan AT-läkare och ST läkare?

Allmäntjänstgöring, AT, efter läkarexamen är ett krav för att få läkarlegitimation och för att göra specialiseringstjänstgöring, ST. Specialiseringstjänstgöring, ST, är den vidareutbildning som legitimerade läkare genomför för att uppnå specialistkompetens.

Är det svårt att få AT-tjänst?

År 2008 då SYLF började mäta tiden mellan läkarexamen och påbörjad AT var väntetiden i genomsnitt ca 7 månader. Under de senaste tio åren har väntetiden alltså ökat med nästan 50 procent. Det finns stora regionala skillnader i väntetid för AT-tjänst mellan de olika landstingen/regionerna.

Hur lång tid tar det att få AT-tjänst?

Väntetiden är därför på fler än ett sätt ett hot mot regionernas kompetensförsörjning. Idag tar det i snitt längre än 31,5 månader för en läka- re att få tillgång till legitimation då de flesta läkare har en 21 månader lång allmäntjänstgöring. Det motsva- rar ytterligare en halv läkarutbildning.

Är det svårt att få AT tjänst?

Är det svårt att få ST tjänst?

Regionerna rapporterar en fortsatt brist på läkare i Socialstyrelsens nationella planeringsstöd för 2021. Men det är ingen generell brist. Tillgången varierar mycket beroende på läkares erfarenhet och mellan olika specialiteter, verksamheter och geografiska områden.

Hur fungerar at tjänst?

Allmäntjänstgöringen i Sverige omfattar minst 18 månader och läkaren kallas under denna tid AT-läkare. Ofta varar allmäntjänstgöringen 21 månader, som tidigare var den obligatoriska tjänstgöringstiden. Fullgjord allmäntjänstgöring eller utländsk legitimation är en förutsättning för svensk läkarlegitimation.

Share this post