Innehållsförteckning
Vad är det som historiskt gör Mellanöstern till en så speciell plats?
Ett historiskt viktigt område är Bördiga halvmånen. I Mellanöstern uppstod de allra tidigaste mänskliga civilisationerna och området har sedan dess spelat en central roll i världshistorien.
När delades Mellanöstern?
För hundra år sedan, 1916, slöts ett hemligt avtal som signerades av den brittiske underrättelseofficeren Mark Sykes och den franske diplomaten Francois George-Picot. I avtalet delades Mellanöstern upp i intressesfärer där Storbritannien, Frankrike, Italien och Ryssland fick makt över olika delar av området.
Vilka länder brukar räknas till Mellanöstern?
Mellanöstern och Nordafrikas länder
- Algeriet.
- Bahrain.
- Egypten.
- Förenade arabemiraten.
- Irak.
- Iran.
- Israel.
- Jemen.
Vilka aktörer är inblandade i Israel Palestinakonflikten?
Uppsatsen syftar till att undersöka de värderingar som råder bland de inblandade aktörerna i fredsprocessen, bland palestinier och israeler, samt världssamfundet, det vill säga USA och FN, till de tre viktigaste frågorna: Tvåstatslösning, den palestinska flyktingfrågan och frågan om Jerusalems status.
Vem hade kontrollen över Palestina före Israels bildande?
Egypten och Jordanien tog under kriget 1948 kontroll över resten av Palestina. Det sionistiska ledarskapet, med David Ben-Gurion i spetsen, hade länge varit eniga om att palestinierna var tvungna att försvinna.
Vad var den arabiska våren Hur gick det?
Under våren 2011 pågick stora folkliga uppror mot myndigheterna i många länder i Mellanöstern och Nordafrika. Proteströrelserna under det som kallas ”Den arabiska våren” hade som främsta krav att den regerande diktatorn i de olika länderna skulle avgå.
Hur många länder i Mellanöstern?
Med Mellanöstern avses de 14 länder som ligger i det område som i väster begränsas av Egypten, i norr av Turkiet, i öster av Iran och i söder av den arabiska halvön (exklusive Jemen). Ca 225 miljoner människor bor i området, varav hälften i arabiska länder. Turkiet, Iran och Israel är icke-arabiska.