Vad är diabetessår?
Personer med diabetes löper stor risk att få svårläkta sår på fötterna. Detta kan bero på: Dålig cirkulation i småartärerna trots att pulsarna på fotryggen kan vara normala. Dålig cirkulation i de stora blodkärlen.
När ska man inte äta metformin?
Ta inte Metformin Orifarm om du har okontrollerad diabetes, med exempelvis svår hyperglykemi (högt blodsocker), illamående, kräkningar, diarré, snabb viktnedgång, laktatacidos (se ”Risk för laktatacidos” nedan) eller ketoacidos.
Vad är orsakerna till fotsår hos diabetiker?
Fotsår hos diabetiker. De vanligaste riskfaktorerna för utveckling av fotsår är uttalad känselnedsättning i fot/fötter, fotfelställning/-belastning, tidigare sår/amputation, nedsatt cirkulation och värmeökad fot.
Hur mycket träning är viktigt för dig med diabetes?
Träning är viktigt. Har du diabetes räcker det inte att äta diabeteskost för att du ska må bra och sänka blodsockret. Det är även mycket viktigt med regelbunden motion. Se därför till att röra på dig minst 30 minuter varje dag och träna en timme cirka två till tre gånger i veckan.
Har Diabetikern Pabla fotartärer?
Diabetikern har ofta artärer som är svåra att komprimera i ankelhöjd, vilket ger upphov till ett falskt högt ankeltryck. Palpabla fotartärer indikerar bra blodflöde till foten. Kvantifiering bör ske genom tåtrycksmätning.
Vilka typer av kost rekommenderas vid diabetes?
Kost som har positiv effekt vid diabetes. Enligt Socialstyrelsen är fyra typer av kosthållning rekommenderat vid typ 2 diabetes. Dessa är måttlig lågkolhydratskost, medelhavskost, traditionell diabeteskost och traditionell diabeteskost med lågt GI.
Vad händer med fötter vid diabetes?
Du som har haft diabetes i många år kan få nedsatt känsel i fötterna och drabbas av skador och sår utan att du själv känner det. Du kan också ha en nedsatt blodcirkulation vilket gör att ett sår på huden får svårare att läka. Därför är det viktigt att hålla koll på fötterna, gärna varje dag.