Innehållsförteckning
Vad är ett Förvaltningsbesvär?
Genom förvaltningsbesvär kan du överklaga beslut som gäller dig och om beslutet inte blev det du ville. Om du fått ett beslut som gäller dig och som inte var det beslut du ville, kan du överklaga beslutet genom det som kallas förvaltningsbesvär.
Hur lång tid tar hovrättens dom?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! I regeringens riktlinjer för Sveriges domstolar 2021 samt regeringens riktlinjer för Sveriges domstolar 2022 anges att frågan om prövningstillstånd i 75 % av de tvistemål som överklagas till hovrätten ska ta högst två månader att avgöra.
Kan man dra tillbaka en överklagan?
Fram till dess att en dom eller ett beslut har fattats har du rätt att ta tillbaka din överklagan. Din nya överklagan måste dock följa samma regler om tidsfrister som jag nämnde ovan, alltså måste din nya överklagan skickas in inom tre veckor från den dag du fick del av beslutet som du valde att överklaga.
Vad är skillnaden mellan laglighetsprövning och förvaltningsbesvär?
Om beslutet rör dig själv och du anser att själva beslutet är fel kallas det förvaltningsbesvär. Om du tycker att det var fel av kommunen att ens fatta beslutet kallas det för laglighetsprövning (tidigare kommunalbesvär).
Över vilka beslut anförs förvaltningsbesvär?
Ett beslut som fattats med anledning av en begäran om omprövning får överklagas genom besvär endast av den som har begärt omprövning. Om ett förvaltningsbeslut har ändrats eller upphävts vid omprövningen, får besvär anföras över omprövningsbeslutet också av den som har besvärsrätt enligt lagen.
När kommer dom efter hovrättens?
8 Hovrättens dom förkunnas: Det här sker som regel i efterhand och där rättens ordförande meddelar om exakt när – dag och klockslag – då domen i fråga kommer att meddelas. I vissa fall kan rätten avkunna dom direkt i samband med rättegången och efter avslutad överläggning. Domen skickas alltid ut per post av domstolen.
Vad händer efter hovrättens dom?
Resning i Högsta domstolen När det gäller en dom som har meddelats av en hovrätt är det Högsta domstolen som beslutar om resning. Om det är klart att det inte finns skäl för att bevilja resning kan Högsta domstolen direkt avslå ansökan. I andra fall ska riksåklagaren yttra sig över ansökan.
När åklagaren överklagar?
Om åklagaren är missnöjd med domen i tingsrätten kan han eller hon överklaga domen till hovrätten, som är högre instans. Även den misstänkta och i vissa fall målsägande kan överklaga domen. Vid den nya rättegången i hovrätten måste normalt sett inte de inblandade höras igen.