Innehållsförteckning
Vad är ett hormon och vilken funktion har hormonerna i kroppen?
Hormoner är ämnen som styr mycket av det som händer i kroppen. Bland annat hur vi växer, när vi kommer i puberteten och kroppens balans av vatten och salter. Hormonerna bildas i särskilda körtlar och celler i kroppen.
Vad händer i kroppen under puberteten?
Att komma i puberteten Någon gång mellan 8 och 13 år brukar de flesta komma i puberteten. Då utvecklas kroppen från barn till vuxen. Till exempel förändras rösten och könet och en del får finnar. När du kommer i puberteten och hur du upplever den varierar mycket från person till person.
Hur påverkar hormoner sina målceller?
Endokrin: de klassiska hormonen transporteras med blodet från de endokrina cellerna tills de når sin målcell. Parakrin: lokala hormoner når fram till målceller via vävnadsvätskan och påverkar celler som ligger bredvid den endokrina cellen. Autokrin: använder sina egna hormoner som produceras och utsöndras.
Varför kan humöret påverkas under puberteten?
Hormonerna påverkar hur och när kroppen utvecklas från barn till vuxen. Exakt vad det är som gör att puberteten startar vid en viss tidpunkt är ännu inte känt. Det finns också andra hormoner i kroppen som styr till exempel sömn, blodtryck och humör. Det är vanligt att humöret snabbt förändras.
Vilka hormoner har vi?
Kroppens hormoner regleras av ett skört och mycket finstämt system, hormonsystemet, vilket styr många av våra livsviktiga funktioner. Hormoner är kemiska budbärare, som tillsammans med vårt nervsystem styr kroppen.
Hur kollar man hormonbalansen?
Hormonell obalans mäter man i ett labrixtest, som visar balans (ratio) mellan östrogen och progesteron, samt obalanser hos andra hormoner, såsom kortisol, melatonin och DHEA.
Hur förändras en pojkes kropp när han går in i puberteten?
Det börjar växa hår på kroppen Det börjar också växa hår under armarna och på andra ställen på kroppen, till exempel på armarna och benen. Killar kan få hår på bröstet och ryggen. Killar får skäggväxt. Den brukar starta på överläppen och sprider sig till kinderna och hakan.
Vad händer i hjärnan under puberteten?
Alla kommer i puberteten och kroppen förändras mycket. Även hjärnan utvecklas under den här tiden. Med hjälp av avbildningstekniker har forskarna visat att ungdomars hjärnor har områden där nya synapser bildas snabbt och mognar fortare medan det i andra områden bildas färre synapser och nätverk.
Vad är en endokrin sjukdom?
Endokrina sjukdomar innefattar sjukdomar i kroppens hormonproducerande körtlar, till exempel könskörtlar, hypofysen och sköldkörteln, metabolism – även kallat ämnesomsättning– samt diabetes.
Hur kan nervsystemet och hormonsystemet samverka?
Nervsystemet och hormonsystemet samarbetar med de övergripande uppgifterna i kroppen. Nervsystemet är det snabbare av dem, och hormonsystemet det långsammare. Varje gång din kropp reagerar på något så reagerar nervsystemet och till följd så frisätts de hormoner som behövs.
Vad kallas tidig pubertet?
Tidig pubertet kallas det om det börjar komma pubertetstecken innan en tjejkropp blivit åtta år eller en killkropp blivit nio år. Sen pubertet kallas det om det inte kommit några pubertetstecken när en tjejkropp är 13 år och en killkropp är 14 år.
Hur börjar det växa hår i puberteten?
I puberteten börjar det växa hår på kroppen. Könshåret börjar växa, utanpå könet och ut mot ljumskarna. Det börjar också växa hår under armarna och på andra ställen på kroppen, till exempel på armarna och benen. Killar kan få hår på bröstet och ryggen.
Vad är hormoner i kroppen?
Hormoner är ämnen som styr mycket av det som händer i kroppen. Bland annat hur vi växer, när vi kommer i puberteten och kroppens balans av vatten och salter. Hormonerna bildas i särskilda körtlar och celler i kroppen. Hormonerna styr det som händer i kroppen