Trendig

Vad ar Graves sjukdom?

Vad är Graves sjukdom?

Hela sköldkörteln reagerar då och börjar tillverka mer hormon. Antikropparna heter TSH-receptor-antikroppar och förkortas till TRAK. Denna form av hypertyreos heter Graves sjukdom och är den vanligaste orsaken till hypertyreos. Graves sjukdom är en så kallad autoimmun sjukdom.

Vilka får hypertyreos?

Hypertyreos drabbar 2-3 % av alla kvinnor, vilka insjuknar 5-10 gånger oftare än män. Graves sjukdom dominerar hos unga och medelålders patienter, medan toxisk knölstruma är vanligare bland äldre. Toxiskt adenom är den ovanligaste orsaken till hypertyreos, ca 5 % av samtliga insjuknade.

Hur skadas sköldkörteln?

Den vanligaste orsaken är autoimmunitet (Graves sjukdom). För mycket sköldkörtelhormon gör att ämnesomsättningen blir för hög i cellerna och kroppen blir som en motor som går på högvarv. Vanliga symtom är hjärtklappning, viktminskning, svettningar, håravfall och oro/nervositet.

Vad är sköldkörteln?

Sköldkörteln, eller tyreoidea (latin: glandula thyreoidea), är en tvådelad endokrin (hormonproducerande) körtel lokaliserad i halsen, strax under struphuvudet och utmed sidorna på luftstrupen. Sköldkörtelns hormoner, tyreoideahormoner, går direkt ut i blodet och påverkar ämnesomsättningen.

Vad är orsakerna till underfunktion i sköldkörteln?

De vanligaste orsakerna till underfunktion i sköldkörteln, hypotyreos, är globalt endemisk jodbrist samt ett autoimmunt tillstånd benämnt Hashimotos sjukdom vilket är vanligaste orsaken i I-länderna. Sköldkörtelns sjukdomar är en undergrupp till endokrinologi som är en del av invärtesmedicin.

Vad påverkar sköldkörteln i hjärnan?

Sköldkörteln styrs, i sin tur, av hormonet TSH som tillverkas i en liten körtel i hjärnan. Sköldkörtelns normala funktion kan därför påverkas dels av att något går fel i själva sköldkörteln, men även sjukdomar som påverkar tillverkning av TSH i hjärnan (detta är dock inte lika vanligt).

Share this post