Trendig

Vad ar helforsakring?

Vad är helförsäkring?

Helförsäkring. En helförsäkring ger det mest omfattande skyddet för din bil. Den har samma innehåll som en vanlig halvförsäkring, inklusive trafikförsäkring, samt vagnskadeförsäkring. Försäkring för vagnskada ingår enbart i helförsäkringar.

Är det värt att ha helförsäkring?

Efter det är helförsäkringen ett tryggare val eftersom den ger ersättning för skador på bilen även om du själv är skyldig till olyckan. För en äldre bil som är värd mindre räcker oftast halvförsäkring. Trafikförsäkringen är billigast men ger ett betydligt sämre skydd.

Vad täcker inte helförsäkring bil?

Kan min helförsäkring täcka det? Huvudregeln säger att du inte får ersättning eftersom det varken är en motorskada eller en vagnskada. Har du en allriskförsäkring för bilen (ingår ganska ofta i både hel- och halvförsäkring och kan annars tecknas som ett tillägg), kan den gälla för det här.

Måste man ha helförsäkring på bil?

Du som äger en bil måste ha en trafikförsäkring. Den ersätter personskador och en del sakskador. Om försäkringen ska ersätta skador på din egen bil behövs en halvförsäkring eller helförsäkring. Trafikförsäkringen är obligatorisk.

Hur länge är det värt att Helförsäkra en bil?

Detta innebär alltså att om du köper en ny bil som är yngre än tre år, behöver du bara teckna en halvförsäkring hos valfritt försäkringsbolag. När bilen sedan närmar sig sin treårsdag, är det dags att utöka försäkringen med en vagnskadeförsäkring, som är den del som kännetecknar en helförsäkring.

När lönar det sig med helförsäkring?

I en helförsäkring ingår en vagnskadesförsäkring som ger ersättning för skador på bilen som orsakats av till exempel en trafikolycka. Men när bilen får några år på nacken kan det vara klokt att se över i fall det lönar sig att betala för en helförsäkring, menar Peter Stark, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Varför ska man betala självrisk?

Självrisken är en del av den totala kostnaden för din försäkring och har som syfte att ge ett så kallat ekonomiskt incitament till aktsamhet. Det betyder att försäkringsbolaget vill ge dig som försäkringstagare ytterligare anledning till att vara försiktig med det du försäkrat.

Hur mycket brukar självrisken ligga på?

Vanligtvis finns tre nivåer av självrisker: Lägsta nivå (standard): Normalt mellan 2000 till 3000 kr. Mellersta nivån: Vanligen mellan 4000 och 6000 kr. Högsta nivån: Normalt sätt 6000 till 9000 kr.

Share this post