Vad är husets klimatskal?
Klimatskalet är i dagligt tal de ytor som omsluter husets uppvärma yta dvs tak, fasad, fönster, ytterdörrar samt grund. För att minimera energiförluster genom klimatskalet är det av största vikt att vi har välisolerade ytor och komponenter. Sedan oljekriserna på 70-talet byggs husen med allt energisnålare klimatskal.
Hur bygger man hus för att det inte ska försvinna värme ut ur huset?
Passivhus: Värmeförlusten minimeras tack vare ett tätt klimatskal, rätt val av fönster samt dörrar, och sist men inte minst ventilationsanordningen, eller FTX-systemet. Samma system är passivhusets hjärta. Det fördelar inomhusluften på ett energieffektivt sätt, och tack vare det behövs oftast inga element.
Vad är den huvudsakliga skillnaden mellan ett nollenergihus och ett plusenergihus?
Nollenergihus och plusenergihus är i grund och botten passivhus. Skillnaden är att de tack vare egna solceller, vindkraftverk och solfångare är helt självförsörjande på energi . Ett plusenergihus genererar till och med mer energi än vad det gör av med.
Vad ingår i klimatskärmen?
En byggnads klimatskärm är dess golv, tak, ytterväggar, fönster och dörrar som utgör gränsen mot omgivningen. För detta finns krav på den genomsnittliga värmegenomgångskoefficienten (Um) i Boverkets byggregler (BBR). En klimatskärms isoleringsgrad fastställs genom en beräkning av byggnadens Um.
Vad är genomsnittlig Värmegenomgångskoefficient?
Genomsnittlig värmegenomgångskoefficient, Um-värdet, är ett mått på hur mycket värmeenergi som transporteras ut ur klimatskärmen. Vid beräkning av Um-värdet tas hänsyn till värmeförluster för hela byggnaden. De köldbryggor som beaktas är linjära köldbryggor och punktformiga köldbryggor.
Vilka byggnadsdelar ingår i klimatskärmen?
En byggnads klimatskärm är dess golv, tak, ytterväggar, fönster och dörrar som utgör gränsen mot omgivningen. För detta finns krav på den genomsnittliga värmegenomgångskoefficienten (Um) i Boverkets byggregler (BBR).
Vilka funktioner måste klimatskärmen uppfylla?
Klimatskärmen ska vara så tät att kraven avseende byggnadens specifika energian- vändning och eleffekt uppfylls. Det är inte bara i BBR avsnitt 9 som det finns krav på lufttäthet. Sådana krav finns även i avsnitten 6:255 ”Täthet” och 6:531 ”Lufttäthet”.