Innehållsförteckning
Vad är KBOK?
Kyrkbok (eller kyrkobok) är ett register som kyrkan (församlingen) var ålagd att föra över alla församlingens invånare.
Vem ansvarar för folkbokföringen?
Under lång tid var det kyrkan som skötte folkbokföringen. Då fanns registren i kyrkoböcker. Från och med den 1 juli 1991 ansvarar Skatteverket för folkbokföringen. Skatteverket registrerar folkbokföringsuppgifterna i folkbokföringsdatabasen.
När slutade man föra kyrkböcker?
De svenska kyrkböckerna för födda, vigda och döda har överförts till film, dock endast fram till ca 1859. Av den anledningen har databasen med de svenska kyrkböckerna utökats med material från Statistiska Centralbyrån.
När började man skriva kyrkböcker?
Men redan under romarriket fördes anteckningar om befolkningen. Den första kristna kyrkan förde register över sina medlemmar och antecknade bl a dop och vigslar. I Sverige började man sporadiskt att föra kyrkoböcker först i början av 1600-talet. Det första påbudet om kyrklig personregistrering kom 1608.
Vem införde folkbokföring?
Folkbokföring i Sverige Sverige var ett av de första länderna med statligt påbjuden nationell folkbokföring genom en i Berowald i Mecklenburg utfärdad kunglig instruktion till biskop Johannes Botvidi den 21 januari 1631, som ålade alla kyrkor att föra längd över ”de döpte och begravnes namn”.
Vem har tillgång till folkbokföring?
I Sverige är det Skatteverket som har hand om folkbokföringen. Skatteverket får de flesta av sina uppgifter från andra myndigheter. De fall en person själv måste göra en anmälan till Skatteverket rör i huvudsak flyttning, in- och utvandring, namn för nyfödda och vissa namnändringar.
Hur kommer man åt kyrkböcker?
I Riksarkivets digitala forskarsal kan du, numera helt gratis, ta del av digitala arkivsamlingar med kyrkböcker, kartor, skattelängder, militära rullor, bouppteckningar, foton på straffarbetsfångar, sjömän, krigsarkivets porträttsamlingar och mycket mer. Det finns 65,5 miljoner publika bilder.
När började man Folkbokföra?
Genom 1946 års folkbokföringsreform klarlades att folkbokföringens huvudsakliga syfte var att för samhällets behov hålla register över medborgarna. Folkbokföringen blev därmed ett instrument för att effektivisera skatteindrivning, deklarationskontroll, föra socialstatistik och reglera arbetsmarknaden.
Var finns gamla kyrkböcker?
De svenska kyrkböckerna i original finns hos landsarkiven. De har till allra största del fotograferats av och finns tillgängliga som mikrokort som kan läsas i en särskild kortläsare.