Innehållsförteckning
- 1 Vad är kvalificerad tystnadsplikt?
- 2 Är meddelarfriheten Grundlagsskyddad?
- 3 Vad betyder meddelarskydd och efterforskningsförbud?
- 4 Vad innebär Meddelarrätt?
- 5 Vad innebär efterforskningsförbudet?
- 6 Har eftersöka källor?
- 7 Vad är tystnadsplikt och sekretess?
- 8 Vad gäller tystnadsplikt och sekretess i vården?
- 9 Vad innebär tystnadsplikt inom hälso- och sjukvården?
Vad är kvalificerad tystnadsplikt?
Att lämna ut sekretessbelagda uppgifter Du får inte lämna ut fysiska sekretessbelagda handlingar. Men det gäller att hålla koll på uppgifter som innehåller så kallad kvalificerad sekretess, exempelvis känsliga uppgifter om hälsa och sjukvård eller rikets säkerhet. Dessa får du inte lämna ut alls, inte heller muntligt.
Är meddelarfriheten Grundlagsskyddad?
Meddelarfrihet innebär en rätt att meddela uppgifter i vilket ämne som helst för offentliggörande till grundlagsskyddad media. Alla har meddelarfrihet – rätten att vända sig till media och lämna uppgifter.
Vad betyder meddelarskydd och efterforskningsförbud?
I Sverige utgörs meddelarskyddet av: Efterforskningsförbudet, förbudet för vissa arbetsgivare att efterforska en uppgiftslämnares identitet. Källskyddet, en journalists skyldighet att skydda en uppgiftslämnares identitet.
Vad är syftet med meddelarfrihet?
Meddelarfrihet innebär att alla anställda inom offentlig verksamhet, utan risk för påföljder, kan lämna uppgifter till massmedier för publicering. Detta gäller i viss utsträckning även sekretessbelagda uppgifter.
Vilka av nedanstående omfattas inte av rätten att meddela och offentliggöra uppgifter?
Från huvudregeln om att meddelarfrihet bryter genom sekretess finns också ett viktigt undantag, som även gäller för muntligt uppgiftslämnande; meddelarfriheten gäller inte för uppgifter med så kallad kvalificerad sekretess.
Vad innebär Meddelarrätt?
Utredningsuppdragets syfte är att öka möjligheterna till ett öppet meningsutbyte i massmedierna kring viktiga företag, organisationer och andra organ utanför myndighetsområdet.
Vad innebär efterforskningsförbudet?
Arbetsgivare inom kommuner och landsting omfattas av ett efterforskningsförbud som hindrar arbetsgivaren att efterforska vem som lyft fram frågan. Det ger trygghet för dem som vill yttra sig och påverka i arbetslivet men stärker också demokratin i stort.
Har eftersöka källor?
Efterforskningsförbudet gäller även för brottsutredande verksamhet. Polis och åklagare får därför inte efterforska en anonym källa, även om källan skulle ha betydelse till exempel som vittne i en brottsutredning. Den som ingriper eller efterforskar i strid med lagen kan dömas till böter eller fängelse i högst ett år.
Vem har absolut tystnadsplikt?
Tystnadsplikt hos präster och diakoner i Sverige Präster i Sverige har en särskild lagstödd tystnadsplikt, ofta kallad ”absolut tystnadsplikt”, enligt vilken prästen inte för någon får avslöja något som framkommit vid bikt eller enskild själavård eller ens nämna att sådant samtal har ägt rum.
Vad är tystnadsplikten?
Tystnadsplikt. Tystnadsplikten innebär att en anställd inte får lämna ut eller utnyttja information som kan skada arbetsgivaren. Tystnadsplikt kan exempelvis handla om vilka som är företagets kunder eller hemliga tillverkningsmetoder. Detta gäller även om det inte står något om tystnadsplikt i avtalen.
Vad är tystnadsplikt och sekretess?
Tystnadsplikt och sekretess. Det är viktigt att du känner förtroende för den personal du möter när du vänder dig till vården. Förtroendet är viktigt för att du ska känna dig trygg och våga prata öppet om de besvär eller symtom du har. Därför har alla som arbetar inom hälso- och sjukvården tystnadsplikt.
Vad gäller tystnadsplikt och sekretess i vården?
Tystnadsplikt och sekretess i vården regleras i två olika lagar beroende på om verksamheten är allmän (offentlig) eller enskild (privat). För allmän verksamhet gäller offentlighets- och sekretesslagen, OSL. Det finns också en förordning kopplad till OSL, offentlighets- och sekretessförordningen, OSF.
Vad innebär tystnadsplikt inom hälso- och sjukvården?
Därför har alla som arbetar inom hälso- och sjukvården tystnadsplikt. Tystnadsplikt betyder att ingen inom vården får lämna ut uppgifter om dig utan att du har godkänt det. Det gäller till exempel uppgifter om den sjukdom du har, den behandling du får eller om din privata situation. Dina uppgifter skyddas. Dina uppgifter skyddas.
Vad betyder tystnadsplikt inom vården?
Tystnadsplikt betyder att ingen inom vården får lämna ut uppgifter om dig utan att du har godkänt det. Det gäller till exempel uppgifter om den sjukdom du har, den behandling du får eller om din privata situation.