Innehållsförteckning
Vad är magnetröntgen?
Magnetröntgen, vilket egentligen kallas för magnetisk resonanstomografi, är en medicinsk teknik för bildgivande diagnostik som sker med hjälp av en magnetkamera. Denna teknik används för att man ska kunna upptäcka, lägesbestämma och klassificera olika sjukdomar och skador hos både människor och djur.
Kan en undersökning med magnetröntgen vara riskfullt för gravida kvinnor?
Att genomgå en undersökning med magnetröntgen kan vara speciellt riskfullt för gravida kvinnor. Det finns inga bevis för att det finns någon risk att fostret skulle skadas om mamman undersöks med magnetkamera, men det finns inte heller bevis som visar att det inte finns några risker.
Varför kallas magnetkameraundersökning för magnetkamera?
Därför skriver läkare vanligtvis inte remiss till magnetkameraundersökning om andra metoder kan användas. Magnetkameraundersökning kallas också för Magnetisk Resonans Tomografi, som förkortas MRT. Ibland kallas undersökningen för magnetröntgen, men det är ett felaktigt namn eftersom magnetkameran inte bygger på röntgenteknik.
Vad är magnetkameraundersökning av hjärnan?
Magnetkameraundersökning av hjärnan är en mycket tillförlitlig, enkel, smärtfri, och avancerad metod utan någon farlig strålning. Med denna röntgenteknik kan man visualisera hjärnan, skallen, ögonhålor och bihålor på mm-nivå.
Hur kan man röntga hjärnan?
Genom att röntga hjärnan kan man tydligt visualisera hjärnan på mm-nivå och upptäcka substansförändringar, utvidgning av hjärnans blodkärl (aneurysm), hjärntumörer, proppar, blödningar och andra skador.
Vad kan man göra efter en hjärnskada?
Förändringarna efter en hjärnskada kan innebära att aktiviteter som förr var självklara nu kan vara svåra eller omöjliga att utföra. En hjärnskada kan ge besvär som minnes- och koncentrationssvårigheter, mental trötthet, sämre motorik, förlamning, talsvårigheter och nedsatt balans.
Vad är skadorna i hjärnan?
Skador i hjärnan kan antingen vara utspridda eller lokaliserade till avgränsade områden. De omedelbart uppkomna skadorna på nerv- och stödjeceller är svåra att bota. De sekundära skadorna är de vävnadsskador som utvecklas under tiden efter den första, primära skadan och som påtagligt förvärrar hjärnskadan.
Vad är en datortomograf eller CT?
En datortomograf eller CT (Computerized Tomographic Scanning eller datorstyrd skiktröntgen) är alltså ett särskilt slags röntgenapparat. Istället för att sända en röntgenstråle genom din kropp, som vid vanlig röntgenfotografering, sänds många små röntgenstrålar från flera olika vinklar.
Vad är magnetresonanstomografi?
Magnetresonanstomografi ( MRT, MRI eller MR, ofta felaktigt benämnt magnetröntgen) är en medicinsk teknik för bildgivande diagnostik med en magnetresonanstomograf (magnetkamera, MR-kamera). Tekniken används för att upptäcka, lägesbestämma och klassificera vissa sjukdomar och skador hos djur och människor vilka är dolda eller svåra att se vid
Hur används datortomografi för att undersöka levern?
Vanligen används datortomografi för att undersöka om sjukdomen spridit sig till andra organ i kroppen, främst lever och lungor. Ibland ger datortomografi inte ett säkert svar om tumören spridit sig. Då kan man behöva komplettera med så kallad PET-kamera eller magnetkameraundersökning av levern.
Kan man göra en MR-undersökning av hjärnan?
En MR-undersökning av hjärnan kan ge insikt i symptom som svår återkommande huvudvärk (Hortons huvudvärk, migrän och spänningshuvudvärk) eller andra neurologiska symptom från hjärnan, bihålor eller ögonhålor.
https://www.youtube.com/watch?v=E44W54z_Ykw
Vad innebär tre gradens hjärtblock?
Tredje gradens hjärtblock 1 Bradykardi, vilket innebär upplever långsammare hjärtrytm (mindre än 60 slag per minut) 2 Hypotension, vilket innebär lågt blodtryck (BP <90/60) 3 Hemodynamik Instabilitet, vilket innebär instabilitet i flödet av blod i vår kropp.
Vad är det som gör att hjärnan får alltför många signaler?
Det är en viktig funktion då detta gör att vi slipper få alltför många signaler. Ett exempel på detta är att hjärnan bromsar signaler som annars skulle kunna utvecklas till ett epileptiskt anfall. Kappmuskeln är den muskel som bland annat lyfter på axlarna.
Vad är cancer och andra utväxter?
FAKTA OM CANCER. Tumörer och andra utväxter. Tumör betyder knöl. Tumörer kan ibland vara cancer men det finns också andra sorters knölar och utväxter som du kan få på kroppen eller i kroppen. De flesta kan du ha och ändå må bra.
https://www.youtube.com/watch?v=evzRaXdlkL4
Kan du ha ont i nedre delen av ryggen?
Du kan ha ont på olika sätt i nedre delen av ryggen: Ont i ländryggen, lumbago, börjar ofta med svag, gradvis ökande värk och en känsla av trötthet. Värken brukar öka när ryggen belastas. Lumbago kallas ofta för ”vanligt ryggont”.
Varför får du värk i ryggen?
Många som sitter mycket på arbetet eller hemma får värk i ryggmusklerna. Ryggvärken kan orsaka spänningar och muskelkramper. När värken känns i ryggen får du en ökad spänning i musklerna kring det område som gör ont. Spänningen är muskelkramp. Detta kan göra att det gör ännu mer ont.
Vad är datortomografi på hjärnan?
Datortomografi på hjärnan. Datortomografi och magnetkamera har stor betydelse för att ställa diagnos på hjärntumörer. Under undersökningen ligger du på en brits med huvudet inne i en cirkelformad öppning i apparaten. Datortomografen använder röntgenstrålar för att få fram bilden. Magnetkameran utnyttjar magnetfält och radiovågor.
Vad är datortomografi på tjocktarmen?
Datortomografi på tjocktarmen. Datortomografi kan också användas för att upptäcka tumörer i tjocktarmen, så kallad virtuell koloskopi. Om tumören sitter i ändtarmen används magnetkameraundersökning för att ta reda på hur djupt den växer i tarmväggen. Man ser även om det finns spridning till lymfkörtlar i tumörens närhet.
Varför kan du få ont i magen?
Du kan få ont i magen av många anledningar. Orsaken kan vara tydlig, till exempel vid matförgiftning eller mensvärk. Ibland är det svårare att veta vad det beror på, till exempel om besvären handlar om stress eller en sjukdom som är svår att upptäcka. Ofta går magont över av sig själv men ibland kan du behöva behandling.
Hur är hjärnan inblandad?
Hjärnan är inblandad i det mesta vi gör, känner och upplever. Det är den som ger oss vår personlighet och våra känslor. Det är hjärnan som gör att vi har ett medvetande, att vi kan tänka och att vi kan minnas. Hjärnan kontrollerar också kroppens funktioner, till exempel våra sinnen och rörelser.