Innehållsförteckning
- 1 Vad är naprapati?
- 2 Varför naprapat?
- 3 Vad är skillnaden på en kiropraktor och naprapat?
- 4 Är naprapat bättre än kiropraktor?
- 5 Vad kan en kiropraktor göra?
- 6 Hur ofta bör man gå till en kiropraktor?
- 7 När ska man gå till en naprapat?
- 8 Hur ofta kan man gå till naprapat?
- 9 Vad kan en naprapat hjälpa till med?
- 10 Vad är skillnad på naprapat och sjukgymnast?
Vad är naprapati?
Naprapater är en legitimerad yrkesgrupp med skyddad yrkestitel och är därmed en del av svensk hälso- och sjukvård. Ordet naprapati betyder ”att korrigera orsak till lidande” och är en sammanslagning av tjeckiskans ”napravit” som betyder att korrigera och grekiskans ”pathos” som betyder lidande.
Varför naprapat?
Varför görs behandlingen? Den vanligaste orsaken till att söka hjälp hos en kiropraktor eller naprapat är att du har ont och att du har försämrad förmåga att röra dig. Smärtan kan sitta i ryggen, nacken eller andra områden som höfter, knän och fotleder.
Varför går man till en kiropraktor?
Ischias är något man får vid diskbråck som sitter i ryggen. En kiropraktor kan också ge rådgivning och övningar för att hjälpa patienten. Dessa övningar syftar oftast till att mjuka upp muskler så att man själv kan lindra smärtan och återfå funktionen i ens leder. Detta låter en behandla ens problem hemifrån.
Vad är skillnaden på en kiropraktor och naprapat?
En allmän uppfattning är att kiropraktorer justerar ryggen och att naprapater främst håller på med muskulära behandlingar.
Är naprapat bättre än kiropraktor?
Sammanfattat skulle man säga att en kiropraktor jobbar med att justera ryggen och en naprapat jobbar med att behandla muskler. Men man kan såklart gå in djupare på ämnet. Många kiropraktorer och naprapater har en hel del gemensamt eftersom man ofta väljer att expandera på sin utbildning.
Vad händer i kroppen efter naprapat?
Några upplever ingen förbättring för efter 2-3 besök, vilket är helt normalt då kroppen kan behöva lite tid på att förstå att den ska ändra läge och börja läka. Vanliga reaktioner kan vara: trötthet, ömhet/stelhet, frossa/svettningar, huvudvärk, feberkänsla/feber, lätt yrsel, illamående och träningsvärk.
Vad kan en kiropraktor göra?
En kiropraktisk behandling innebär att kiropraktorn med hjälp av sina händer återskapar rörlighet i leder, och hjälper musklerna att fungera på ett bra sätt. Det sker genom att kiropraktorn aktiverar de nervsignaler som styr muskler och leder.
Hur ofta bör man gå till en kiropraktor?
För de flesta innebär det två till tre eller fler besök i veckan. Hur många besök det totalt krävs för att uppnå önskade hälsoeffekter i en första fas varierar. Dock märker de flesta en väsentlig förbättring inom loppet av 6-8 veckor.
Vad är bäst kiropraktor eller naprapat?
Till exempel om man går till en kiropraktor och har problem i mjukdelarna så kan man ändå få behandling utan att behöva få en remiss till en naprapat. Det gör det hela mycket enklare för patienterna och förbättrar också kvalitén på vården du kan få.
När ska man gå till en naprapat?
En naprapat arbetar med besvär och sjukdomar från rygg, leder och muskler i såväl förebyggande, behandlande som rehabiliterande syfte.
Hur ofta kan man gå till naprapat?
Det varierar väldigt och beror på vad du söker för. En tumregel brukar vara att du efter 3-5 gånger borde uppleva skillnad i kroppen och att du har blivit bättre. Vissa blir bra på 1-2 gånger medan andra behöver fler behandlingar och några kanske behöver komma regelbundet t. ex ungefär en gång i månaden.
Hur mår man efter naprapat?
Vad kan en naprapat hjälpa till med?
Kiropraktik och naprapati används för att förebygga, behandla och rehabilitera besvär och smärtor som är kopplade till dina rörelser. Du som har ont i till exempel nacke, axlar och rygg kan få behandling med kiropraktik och naprapati.
Vad är skillnad på naprapat och sjukgymnast?
En allmän uppfattning tycks vara något i stil med att kiropraktorer justerar ryggen, naprapater sysslar mest med muskulära behandlingar och sjukgymnaster med rehabträning.