Innehållsförteckning
Nedsättning av egenavgifter. För dig som betalar hela egenavgiften medges nedsättning med 7,5 % av inkomster upp till 200 000 kr om du har mer än 40 000 kr i inkomst från ditt företag. Du kan max få 15 000 kr i nedsättning.
Egenavgifter Sidan blev senast uppdaterad: 2020-07-21. Du som har enskild näringsverksamhet får själv betala in socialavgifterna i form av egenavgifter. Egenavgifter ska betalas på inkomst av aktiv näringsverksamhet. På inkomster av passiv näringsverksamhet betalas särskild löneskatt.
Hur beräknas egenavgifterna på verksamheten?
Egenavgifterna beräknas på verksamhetens överskott. Egenavgifterna beräknas på företagarens nettointäkt, det vill säga verksamhetens överskott. För att räkna fram den beräknade vinsten gör man en uppskattning av intäkterna och de avdragsgilla kostnaderna för året.
Vad är arbetsgivaravgifter?
En arbetsgivare betalar sociala avgifter, främst så kallade arbetsgivaravgifter, för varje anställd. Arbetsgivaravgifterna betalas in till staten, och ska bland annat finansiera pensioner, sjukvård och social omsorg. Den som bedriver verksamhet som egenföretagare måste själv betala in arbetsgivaravgifterna. De kallas då egenavgifter.
Från det beloppet räknar man som huvudregel av 25 procent, vilket är ett schablonavdrag som ska motsvara de egenavgifter företagaren ska betala. Det belopp man får fram benämns nettointäkt efter schablonavdrag och motsvarar den skattemässiga nettointäkten. Egenavgifter ska endast betalas på inkomst av aktiv näringsverksamhet.
Hur beräknas egenavgifterna? Egenavgifterna beräknas på företagarens nettointäkt, det vill säga verksamhetens överskott. Från det beloppet räknar man som huvudregel av 25 procent, , vilket är ett schablonavdrag som ska motsvara de egenavgifter företagaren ska betala.