Innehållsförteckning
Vad är skillnad mellan LPT och LRV?
Den ena gruppen patienter är dömda enligt LRV, vilket betyder Lag om rättspsykiatrisk vård och den andra gruppen vårdas enligt LPT, som är Lagen om psykiatrisk tvångsvård. LRV är till för att skydda samhället mot farliga personer och LPT är till för patientens egen skull.
Vad står LRV för?
Särskilda regler för rättspsykiatrisk vård finns i lagen om rättspsykiatrisk vård (LRV). Regler om sekretess finns i offentlighets- och sekretesslagen (OSL).
Hur länge gäller ÖPT?
Förvaltningsrätten kan besluta om tvångsvård i upp till fyra månader, sedan måste det ännu en gång tas upp i förvaltningsrätten. Förvaltningsrätten kan då ta beslut om tvångsvård i upp till sex månader åt gången.
När och för vem använder man LRV?
Om man har begått ett brott och man har en allvarlig psykisk störning kan man dömas till påföljden rättspsykiatrisk vård. Tvångsvården kan även kombineras med särskild utskrivningsprövning. Lagen om rättspsykiatrisk vård (LRV) innehåller bestämmelser om denna sorts vård.
Vad är skillnaden mellan HSL och LPT?
Lagen om psykiatrisk tvångsvård, LPT, och lagen om rättspsykiatrisk vård, LRV, reglerar omhändertagandet av en person i samband med tvångsvård. De båda lagarna kompletterar Hälso- och sjukvårdslagen, HSL, och innehåller regler och villkor för tvångsvård samt hur och när tvångsåtgärder får vidtas.
Vad är syftet med LRV?
Att tvångsvårdas enligt LRV betyder att en läkare eller dom- stol har bestämt att du ska tvångsvårdas utifrån bestämmelser i lagen om rättspsykiatrisk vård. Vem som bestämmer att du ska tvångsvårdas och när vården slutar beror på din situation.
Vad är ÖPT?
Den samordnade vårdplanen enligt ÖPT eller ÖRV ska bifogas ansökan om öppen psykiatrisk tvångsvård (ÖPT) alternativt öppen rättspsykiatrisk vård (ÖRV). Det är förvaltningsrätten som beslutar om vården övergår till öppen psykiatrisk tvångsvård (ÖPT) eller öppen rättspsykiatrisk vård (ÖRV).
Vad är LRV?
Hur går det till när någon omhändertas enligt LRV?
Om patienten innehar annan utrustning för elektroniska kommunikationstjänster än sådan som tillhandahålls av vårdgivaren, ska den omhändertas under den tid patienten vårdas på en inrättning eller avdelning som avses i första stycket.