Vad är Trombosutredning?
Tidigare venös trombos och cancer är förutom ålder de starkaste förvärvade riskfaktorerna för venös trombos. Ärftlig trombofili hittas mer frekvent hos patienter som drabbats av idiopatisk venös trombos i yngre år och med anamnes på venös trombos i familjen.
Hur vet man om man är APC resistent?
Utredning: Blodprov till genetiskt lab. av behandlande läkare eller primärvården. Syskon och barn till patienter med APC-resistens bör testas.
Vad är Protrombingenmutation?
Protrombingenmutation, upptäckt 1996, är ett tillstånd som medför att blodet lättare levrar sig och därigenom ökas risken för att bilda venösa blodproppar (ventrombos). Propparna är oftast lokaliserade till blodkärl i benen, men kan även uppträda på andra ställen.
Har anlag för blodpropp?
Nyinsjuknande i ventrombos drabbar cirka en till två personer av tusen i individer i Sverige om året. Det finns ett flertal faktorer som ökar risken för att få en propp, som exempelvis ökande ålder, rökning, övervikt, sängliggande och stillasittande, graviditet, p-piller och ärftlighet.
Vad är god kvalitet protein?
WHO definierar ”good quality protein” som protein med ett PDCAAS-värde på 1 eller högre . Det kan översättas till fullvärdigt, men vi använder oftare begreppet bra proteinkvalitet. De flesta animaliska livsmedel har hög proteinkvalitet.
Hur mycket protein kan man få i sig med en blandad kost?
Det motsvarar minst 50-70 gram protein per dag. Det är lätt att få i sig det med en blandad kost. Enligt Livsmedelsverkets senaste undersökning om matvanorna i Sverige kommer i genomsnitt 17 procent av kalorierna från protein.
Vad är proteinbehovet för en kroppsvikt?
Äldre – råd om bra mat Mer om proteinbehov. Proteinbehovet beräknas per kilo kroppsvikt. WHO rekommenderar 0,8 gram per kilo för vuxna och 0,9 gram per kilo för barn över två år och ungdomar under 17 år. För den som tränar mycket hårt är proteinbehovet större.
Varför Ska man få i sig protein när man tränar?
Protein och träning Fysisk aktivitet gör att man får mer muskler, vilket ökar proteinomsättningen i musklerna. Mycket hård träning, särskilt uthållighetsidrott, leder även till att nedbrytningen av muskler ökar och att musklerna på grund av detta behöver ”repareras”. Därför är det viktigt att få i sig protein när man tränar.