Vad är Urintappning?
Tappning av urin ska utföras vid urinvolym > 400 ml och om patienten inte kan tömma blåsan spontant. ställningstagande till KAD-sättning. Var god se Vårdhygiens rutin Kateterisering och sköljning av urinblåsa. Om svårigheter förekommer vid tappning/KAD-sättning skall ansvarig anestesiolog kontaktas.
Hur tappar man sig själv på urin?
Om du inte kan kissa själv kan du behöva en kateter. Det är en tunn mjuk slang som förs in i urinblåsan och tömmer den på urin. En kateter kan behövas om du till exempel ska opereras eller har prostataförstoring. Vissa katetrar används bara när blåsan ska tömmas och tas sedan bort.
Varför Rikar man?
Ren intermittent kateterisering (RIK) Vid ren intermittent kateterisering töms urinblåsan regelbundet (intermittent) flera gånger per dygn med en kateter som tas ut efter användandet. Metoden medför vanligen färre symptomgivande urinvägsinfektioner än kvarliggande kateter.
Varför är det nödvändigt med ordination vid kateterisering?
Risken för vårdrelaterad urinvägsinfektion ökar med cirka tio procent för varje dygn som patienten har KAD [2]. Bakterier kommer in via kateterns utsida (64%) eller insida (36%). Täta byten av urinuppsamlingspåse och bristande handhygien hos vårdpersonal och patient ökar risken för bakterieinvasion [3].
Hur tappar man en kvinna på urin?
Låt urinen rinna ut i en rondskål eller urinpåse. Det är viktigt att blåsan töms helt. Be därför patienten att krysta eller tryck lätt på buken över urinblåsan. Dra ut katetern långsamt, det kan komma urinportioner på väg ut.
Hur hanteras en urinuppsamlingspåse?
Tvätta katetern med tvål och vatten, placera en klick gel i urinrörsmynningen och för in katetern. Kan katetern föras in i hela sin längd är ballongens placering rätt. Om det inte går, kan det bero på att den glidit ner i urinröret. Ballongen måste då tömmas innan katetern förs längre in och ballongen fylls på nytt.
Hur ofta tömma urinblåsa?
Töm blåsan regelbundet Det är individuellt hur ofta man behöver tömma urinblåsan. Bland annat urinblåsans storlek, fysisk aktivitet och hur mycket vätska man druckit är faktorer som påverkar. Rekommendationen är att tömma blåsan med 3-4 timmars mellanrum.