Innehållsförteckning
Vad är yttre sekretess?
Mellan olika vårdgivare, så kallad yttre sekretess Undantaget är även här så kallad nödåtkomst, som innebär att det föreligger fara för patientens liv. Innan sammanhållen journalföring används ska patienten informeras om vad det innebär och att patienten kan motsätta sig detta och låta spärra journaluppgifter.
Vad innebär OSL lagen?
Offentlighets- och sekretsslagen innehåller regler om myndigheters hantering av allmänna handlingar, tystnadsplikt för anställda på myndigheter och begränsningar i rätten att ta del av allmänna handlingar.
Vad innebär socialtjänstens sekretess?
Inom socialtjänsten gäller sekretess för uppgift om en enskilds personliga förhållanden, om det inte står klart att uppgiften kan röjas utan att den en- skilde eller någon närstående lider men (26 kap. 1 § OSL).
Vad säger OSL?
Sekretessbestämmelserna i OSL innebär att hälso- och sjukvårdspersonalen inte får avslöja uppgifter, vare sig muntligt eller genom att lämna ut en allmän handling eller på annat sätt.
Vad är inre och yttre sekretess?
Det finns både intern (inre) och extern (yttre) sekretess. Medarbetare hos en vårdgivare, till exempel i ett arbetslag, får diskutera uppgifter om patienten med varandra om de deltar i patientens vård. Men de får som regel inte prata med andra medarbetare hos vårdgivaren, även om de i sin tur har tystnadsplikt.
Vad gäller avseende patientens rättighet att ta del av sin journal enligt Offentlighets och Sekretesslag?
Sammanfattningsvis: Som patient har man som huvudregel rätt att ta del av sin journal, om det inte föreligger sekretess mot denna. En begäran om att få ta del av sin journal ställs till den som är ansvarig för journalhandlingen, vilket oftast är den behandlande läkaren, och behandlas av denna så snart det är möjligt.
Har socionomer tystnadsplikt?
Vanliga befattningar där tystnadsplikt förekommer är hos läkare, sjuksköterskor, lärare, poliser, präster, advokater, socionomer och psykologer. Hur strikt tystnadsplikten är varierar mellan olika yrken.
När får man bryta sekretess socialtjänsten?
Om patienten själv går med på det eller om det står klart att patienten eller någon närstående inte lider men av att uppgifterna lämnas ut kan sekretessen och tystnadsplikten brytas. Därutöver får uppgifter bara röjas i enlighet med särskilda sekretessbrytande bestämmelser i lag eller förordning.
Vad är grundprincipen för sekretess inom vård och omsorg?
Alla inom vården har tystnadsplikt Grundprincipen är att ingen inom vården får lämna ut uppgifter utan att man själv har godkänt det. Det gäller till exempel uppgifter om den sjukdom man har, den behandling man får eller om ens privata situation.