Innehållsförteckning
Vad betyder Gräsrotsbyråkrater?
Michael Lipsky (1980) har formulerat en teori om street-level bureaucrats, på svenska vanligen benämnt som gräsrotsbyråkrater5. Begreppet gräsrotsbyråkrat definieras som en anställd i offentlig sektor som kan besluta för allmänheten om förmåner eller negativa åtgärder.
Vem är Gräsrotsbyråkrat?
En gräsrotsbyråkrat som arbetar inom en organisation definieras genom att de arbetar med människor, har stor handlingsfrihet, styrs av otydliga mål och har för få resurser till sitt förfogande medan eleverna beskrivs som klienter vilka uppsöker organisationen.
Vad är en Frontlinjebyråkrat?
De tjänstemän som finns längst ut i beslutskedjan i den del av välfärdssektorn som riktar sig direkt till medborgarna kallas i forskningen för välfärdens ”frontlinjebyråkrater”. Det är genom dem som politiken möter medborgaren och blir till verklighet.
Vad är en Närbyråkrat?
Närbyråkrater är de tjänstemän inom offentlig sektor som har direkt kontakt med medborgarna. Det är således dem du som medborgare kommer i kontakt med när du är i behov av stöd från samhället.
Detta på grund av att de styrs mer av de lagar och riktlinjer som finns. Via våra egna erfarenheter från socialt arbete har vi sett att handlingsutrymmet kan variera både beroende på vem som handlägger ärendet, vem klienten är och i vilken kommun man befinner sig i.
Har handlingsutrymme?
Handlingsutrymme kan handla om att själv kunna prioritera arbetsuppgifter för att undgå alltför hög arbetsbelastning, eller kunna påverka tidsplanering. Hur stort handlingsutrymmet kan vara beror på verksamhetens krav och karaktär och arbetstagarens behov av att kunna påverka sitt arbete.
Vad innebär begreppet Närbyråkrater och hur kan lärares roll förstås utifrån detta begrepp?
2.2.1 Närbyråkraten En närbyråkrat kännetecknas av att de arbetar direkt med andra människor, till exempel klienter, patienter eller elever inom en offentlig verksamhet (exempelvis en lärare).
Med handlingsutrymme syftar vi på förhållandet mellan regler och handlingsfrihet. Wolmesjö (2008) beskriver det som det utrymme där man fritt kan välja hur man ska agera inom verksamheten och organisationens ramar.
Vad är handlingsfrihet?
Handlingsfrihet och självstyre Begreppet “autonomi” är synonymt med självstyre och handlingsfrihet. Det handlar om möjligheten att kunna påverka sin situation, att ha friheten att kunna göra egna val.