Innehållsförteckning
Vad finns det för nackdelar med kläder?
Om man exempelvis köper ett begagnat klädesplagg har detta troligtvis redan tvättats ett antal gånger tidigare, vilket innebär att de kemikalier som tillförts till plagget vid produktionen har försvunnit. Köper man nya kläder kommer fler kemikalier släppas ut, vilket skapar omgivningen.
Vilka är fördelarna med att köpa nytillverkade saker Vad finns det för nackdelar?
Du får något unikt och till och med hälsosamt (gäller både kläder, textilier och möbler då man slipper gifterna från nytillverkade). Dessutom kan det komma andra tillgodo om du handlar av någon välgörenhetsorganisation. Köper du i butik är du även skyddad av konsumentlagen precis som när du handlar nytt.
Hur ska man köpa kläder hållbart?
Åtta tips för en mer hållbar modekonsumtion
- Köp kvalitet! Slow fashion är ett uttryck som betyder att man som konsument prioriterar färre, men bättre plagg.
- Tänk stil istället för trend!
- Hyr eller låna!
- Byt till dig något nytt!
- Sy om!
- Köp second hand!
- Kräv bra material!
- Kolla efter bra märkningar!
Vad finns det för bra och dåliga saker med att köpa nytt respektive begagnat second hand?
Fördelar med att handla second hand Du utsätts för färre gifter – kemikalierna, som tillsats vid tillverkningen av plagget eller prylen, har hunnit försvinna eller tvättats bort. Du kan skaffa en unik och personlig stil – för det finns ju oftast bara ett exemplar av varje plagg eller pryl.
Varför ska man inte köpa mycket kläder?
Klädindustrin en stor miljöbov – ”Vi köper alldeles för mycket kläder och använder dem alldeles för kort tid” Klädindustrin är en av de allra största källorna till utsläpp av växthusgaser globalt. Nu behöver folk sluta att shoppa som de gör.
Varför är det bra att köpa på second hand?
Att handla begagnat är inte bara bra för plånboken. Det är riktigt bra för miljön också. Genom att handla begagnade saker kan vi tillsammans påverka mängden av nyproduktion av miljöskadliga, och resurskrävande, ämnen som exempelvis plast, stål och aluminium.