Trendig

Vad finns i en semla?

Vad finns i en semla?

Den klassiska semlan är gjord på vitt mjöl, vispgrädde, mandelmassa och florsocker. Semlan har utvecklats och förändrats över tiden. Det är ett bakverk som varje år får stor uppmärksamhet av innovativa bagare som ständigt förnyar den klassiska semlan.

Var kommer ordet semla ifrån?

Semla

Semla
Andra namn Fastlagsbulle, fettisdagsbulle, hetvägg
Land Skandinavien, Finland, Baltikum
År (1500-talet)
Huvudinnehåll Vetebröd, vispgrädde, mandelmassa

När ska man börja äta semlor?

En semla eller fastlagsbulle är något vi i de nordiska länderna brukar förtära 47 dagar före påsk på fettisdagen. Dagen då man äter fet mat inför den kommande 40-dagars-fastan, en tradition som sträcker sig tillbaka ända till medeltiden.

Är det en semla?

Det är en bakad bulle fylld med mandelmassa. Hetväggen började ätas i städerna och bland de mer välbärgade under slutet av 1700-talet. Vanligen kryddades bullarna med kummin och serverades i en skål med varm mjölk. Från mitten av 1800-talet bytte hetväggen namn till fettisdagsbulle eller fastlagsbulle.

Vad heter semla på finska?

Det svenska sämbla har finskan sedan lånat in i formen sämpylä. Det är riktigt att semla i dag i Sverige praktiskt taget bara har betydelsen ’fastlagsbulle’, dvs. söt vetebulle med mandelmassa – det vet alla som har läst böckerna om detektiven Ture Sventon.

Finns semlor i Finland?

Bakverket är detsamma, men i Finland heter bullen med mandelmassa, grädde och kanske varm mjölk fastlagsbulle och i Sverige semla. Det salta bröd som vi kallar semla heter däremot i Sverige småfranska eller fralla.

Hur länge finns det semlor?

Semlan eller fettisdagsbullen är känd sedan 1500-talet, men först på 1930-talet fick den dagens utseende. Tidigare var det bara en bulle med fyllning. Bullen skapades för att förbereda oss för 40 dagar av fasta. Då gällde det att äta upp sig med fet grädde, vetebullar och socker.

Share this post