Innehållsförteckning
Vad gör en forskningssjuksköterska?
KFÖ:s forskningssjuksköterskor ansvarar bland annat för att koppla samman forskares och läkemedelsföretags studieförfrågningar med lämpliga specialister och kliniker i Sydöstra sjukvårdsregionen för samarbete. – Vi underlättar för forskningen genom att erbjuda både administrativa och studiespecifika tjänster.
Vad innebär klinisk relevans?
Klinisk relevans (femgradig skala) Klinisk forskning definieras enligt SOU 2008:7 som den forskning som förutsätter vårdens strukturer och resurser och som har som mål att lösa ett ohälsoproblem eller att identifiera faktorer som leder till ökad hälsa.
Hur blir jag forskningssjuksköterska?
Nationell kompetensbeskrivning – I dagsläget finns ingen specialistutbildning för forskningssjuksköterskor. Däremot är det obligatoriskt att gå en grundkurs med fokus på kliniska prövningar.
Kan sjuksköterska forska?
Som färdigutbildad sjuksköterska/röntgensjuksköterska har du möjlighet att fortsätta att utbilda dig till specialistsjuksköterska/barnmorska eller gå vidare till ett masterprogram i omvårdnad. Du kan också gå en forskarutbildning som leder till en doktorsexamen.
Varför delta i kliniska studier?
De kliniska studierna är en förutsättning för att kunna godkänna ett nytt läkemedel eller en ny medicinteknisk produkt. Genom kliniska studier kan vi få fram så effektiva och säkra behandlingar som möjligt.
Vad tjänar en Forskningssköterska?
39 500 kronor. Medellönen är ett snitt mellan alla personers lön i yrket, alltså summan av alla löner delat med antalet personer. Till skillnad mot till exempel medianlön som är den lön som ligger i mitten av spannet.
Vad är fas 2 studie?
Fas 2-studier görs på en liten homogen grupp patienter för att ta reda på bland annat om läkemedlet har någon positiv effekt i behandlingen av en sjukdom och eventuella biverkningar eller andra risker. Försökspersonerna har ofta väldigt likartad sjukdom och får inte äta andra läkemedel.
Vad menas med fas 1 studie?
Fas 1. I fas 1 använder man sig ofta av friska studiedeltagare, cirka 20-80 individer som vanligtvis är män, för att studera produktens säkerhet. Man undersöker eventuella biverkningar, hur kroppen bryter ner och gör sig av med en substans och vilka farmakologiska egenskaper en substans har.