Trendig

Vad gora efter fodsel?

Vad göra efter födsel?

Att göra för båda föräldrar

  1. Logga in i Vänta barn-guiden. I Vänta barn-guiden får du en personlig att göra-lista, lättlästa artiklar och tips samt fördjupad information om till exempel föräldrapenning, barnbidrag och 10-dagar.
  2. Meddela oss dina inkomstuppgifter.
  3. Planera föräldraledigheten.
  4. Ansök om föräldrapenning.

Vad kan hända under en förlossning?

I början av förlossningen kan smärtan likna kraftig mensvärk. Det gör ont i nedre delen av ryggen. Det kan också stråla ner i benen och i nedre delen av magen. Senare under förlossningen blir smärtan mer intensiv.

Kan du bli infekterad efter förlossningen?

Efter förlossningen kan livmodern vara känslig och mer mottaglig för bakterier. Då finns det en ökad risk för att livmodern blir infekterad. Du får ont i nedre delen av magen om du får en infektion i livmodern. Du kan behöva vård på sjukhus. Med behandling brukar man känna sig bättre redan efter några dagar.

Kan du känna dig nedstämd efter en förlossning?

Det är vanligt att känna sig nedstämd och orolig efter en förlossning. Du kan ha svårt att koncentrera dig, vara ojämn i humöret och ha svårt att sova. Det är vanligt att känna sig som en dålig förälder och man kan skämmas över sina tankar. Besvären brukar bli bättre efter en till två veckor.

Varför får barn sår under förlossningen?

De flesta som föder barn vaginalt får sår i slidan och mellangården under förlossningen. Såren kallas för bristningar. Även ändtarmens ringmuskel kan skadas, men det är ovanligt. Bristningarna sys ihop direkt efter förlossningen.

Har du sår i slidan under förlossningen?

Det är vanligt att få sår i slidan och mellangården under förlossningen. Det kan också hända att ändtarmens ringmuskel skadas, även om det är ovanligt. Efter förlossningen undersöker en barnmorska eller läkare slidan. Du får bedövning, om det behövs. En del bristningar kan behöva sys ihop.

Vad händer efter man fött barn?

Det tar tid för kvinnans kropp att bli återställd. Hormonerna och ämnesomsättningen normaliseras, livmodern drar ihop sig och amningen etableras. De första 6-8 veckorna efter förlossningen brukar kallas för barnsängstiden. Under den perioden är det viktigt att mamman kan ta det lugnt, vila mycket och undvika stress.

Kan man undvika bristningar vid förlossning?

Kvinnan ska heller inte påskyndas att krysta ut barnet på en värk, utan föder istället först fram barnets huvud, och därefter, i nästa värk eller mellan värkarna, resten av kroppen. Då hinner barnet vrida sig spontant och risken för bristningar minskar.

Får alla bristningar vid förlossning?

Men de flesta som föder barn får ändå någon bristning. Det är när barnet tränger ut genom förlossningskanalen som det kan bli bristningar i vävnader och muskler. Det kan också vara så att barnmorskan eller läkaren behöver göra ett klipp i slidöppningen för att göra plats för barnets huvud.

Share this post