Vad händer efter förundersökning?
Efter förundersökningen fattar åklagaren beslut om att väcka åtal eller inte. Om åtal väcks innebär det att en domstol kommer att pröva målet vid en rättegång. Har du begärt skadestånd tas också det upp vid rättegången.
Hur vet jag om förundersökning är nedlagd?
Ett annat skäl kan vara att det inte finns några spår att följa. Om en förundersökning läggs ner får du vanligtvis information om det. Är du missnöjd med beslutet kan du begära en överprövning. Polisen eller åklagaren kan ta upp en nedlagd förundersökning på nytt om det kommer fram nya omständigheter eller nya bevis.
Vad händer om åklagaren inte väcker åtal?
Inget åtal Åklagaren fattar då beslut om att lägga ned förundersökningen.
Hur lång tid efter åtal?
Från att en person häktats ska åklagaren normalt sett väcka åtal inom 14 dagar, men tiden kan förlängas efter beslut av domstolen. Hur lång tid själva förundersökningen tar beror till stor del på vilken typ av brott det rör sig om.
Hur lång tid tar det från förundersökning till åtal?
En förundersökning ska bedrivas så skyndsamt som möjligt och när det inte finns anledning att fullfölja förundersökningen ska den läggas ner. Det finns dock ingen tidsbegränsning och en förundersökning kan därför pågå fram till dess att brottet är preskriberat. I 35 kap. 1 § BrB återfinns de olika preskriptionstiderna.
När får en åklagare inte väcka åtal?
Åklagaren har skyldighet att väcka åtal i de fall där hen kan förvänta sig en fällande dom. Finns inte tillräckliga bevis för att väcka åtal ska så inte ske. En åklagare ska alltså inte väcka åtal om hen inte kan förvänta sig en fällande dom. Om åklagaren väcker åtal överlämnas målet till rättens prövning.
Vad händer om man tar tillbaka en polisanmälan?
Det går inte att ta tillbaka en polisanmälan, detta beror på att polisen har en skyldighet att utreda misstänkta brott. Därefter är det upp till åklagaren att väcka åtal eller inte. Även du väljer att inte medverka i polisens utredning betyder inte det att fallet läggs ner.
Vad händer om jag tar tillbaka en polisanmälan?
Åklagaren har som regel en absolut åtalsplikt. Det innebär att åklagaren måste väcka åtal om det finns tillräckliga skäl för det. Så även om du tar tillbaka din anmälan kommer polisutredningen fortgå och den misstänkte kan komma att åtalas för brottet.
Är dom allmän handling?
Domar och beslut av domstol är sådana allmänna handlingar, men dessa anses inte upprättade förrän domen eller beslutet har avkunnats eller expedierats (2 kap. 10 § andra stycket andra punkten TF). En handling är alltså allmän om den förvaras hos en domstol och är inkommen till eller upprättad av domstolen.