Trendig

Vad hander med dialogen?

Vad händer med dialogen?

Dialog är ett förhållningssätt som bygger på en vilja till att se och förstå den andre, och det bygger på prestigelöshet och ett respektfullt lyssnande. Dialog är att mötas jämlikt och genom dialog ges möjlighet att komma till insikt och öka förståelsen för det som händer i våra olika sammanhang.

Hur kan man skapa en bra dialog i en barn?

Självklart måste vuxna presentera, berätta och förklara mycket, men det gäller även att skapa dialog och erfarenhetsutbyten, menar Liv Gjems. Låt också barnen försöka förklara hur de tänker, vad de uppfattat av vad den vuxne berättat.

Vad bör man tänka på när det gäller beröm?

Här kommer lite beskrivningar och saker att tänka på:

  1. Beröm inte för att kompensera ditt eget dåliga samvete.
  2. Beröm inte för att stötta ditt barns självkänsla.
  3. Beröm inte för att kompensera för tidigare kritik eller straff.
  4. Beröm inte som ett försök att utöva indirekt makt – dvs.

På vilket sätt påverkar du som pedagog det kreativa skapandet?

Interaktion med andra människor stimulerar kreativiteten. Ju mer samspel som sker med varandra desto mer kreativa blir vi. Därför är det viktigt att även barnen/eleverna får möjlighet att utveckla sin förmåga till samspel.

Hur ska man berömma barn?

Kom ihåg!

  1. Uppmuntra ditt barn dagligen.
  2. Var specifik med ditt beröm, säg exakt vad det var som barnet gjorde bra.
  3. Var tålmodig och tolerant vid misslyckande. Barnet kan lära sig av sina misstag utan att du är arg och sträng.

Hur du kan planera skapande aktiviteter genom att utgå från barnens intressen och samtidigt sträva mot läroplanens mål?

Barnen ska ges tid, rum och ro till eget skapande. De ska få möjlighet att utforska, reflektera kring och beskriva sin omvärld. Utbildningen ska ge barnen möjlighet att uppleva, gestalta och kommunicera genom olika estetiska uttrycksformer som bild, form, drama, rörelse, sång, musik och dans.

Hur kan pedagoger introducera sin skapande aktivitet?

Vidare skriver författarna att när pedagoger själva har kunskap inom ämnet och tänker kreativt själv kan barn få ut det bästa av ämnet. Med detta menas det att pedagoger, som har kunskap inom ämnet, lättare kan utmana och inspirera barn i deras skapande process.

Vad kan man säga istället för duktig?

Behöver väga sina ord på guldvåg Ett exempel som ofta tas fram i denna diskussion är att föräldrar inte ska säga att barnen är duktiga på att rita. Istället rekommenderas de till att säga «jag blir så glad när du är stolt över det du har gjort» eller «jag ser att du har kul när du ritar».

Kan man berömma ett barn för mycket?

”Beröm är inte kärlek”, konstaterade Jesper Juul i intervju på Idagsidan för tio år sedan. Nya studier stöder hans uppfattning och visar: överdrivet beröm kan till och med sänka ett osäkert barns självkänsla.

Hur kan man uppmuntra barn?

Uppmuntra ditt barn dagligen. Var specifik med ditt beröm, säg exakt vad det var som barnet gjorde bra. Var tålmodig och tolerant vid misslyckande. Barnet kan lära sig av sina misstag utan att du är arg och sträng.

Share this post