Vad händer om man köra med slitna bromsbelägg?
När bromsbeläggen slits ner kan de inte längre upprätthålla friktionen lika effektivt och förmågan att stanna fordonet snabbt minskar. Med andra ord förlängs bromssträckan och ditt fordon utgör en större risk i trafiken.
Måste man byta båda bromsskivorna?
Om du byter skivor på grund av rostangrepp byter du antagligen båda då de är lika rostiga. Är det bara en som till exempel blivit skev, byt ändå båda annars riskerar du ojämn bromsverkan. Hissa upp bilens framvagn och ta bort hjulet.
Måste man smörja bromsbelägg?
Att smörja baksidorna med lite smörjmedel på baksidan av klossarna gör man för att förhindra gnissel och oljud, som de flesta tror uppstår mellan skiva och bromsklossar. Vissa nyare klossar har en liten gummimatta på baksidan, som har samma funktion. Även såna skrikplåtar funkar för det mesta.
Kan man byta en bromsskiva?
Steg 1 Lossa muttrarna på hjulen och lyft upp bilen med hjälp av en domkraft. Steg 2 Ta av alla hjul. Steg 3 Om skivorna hålls av en bromsok, ta bort den från fästet.
Hur vet man när det är dags att byta bromsskivor?
Tumregeln är att byta bromsskivor efter 8 000 till 12 000 mil om det behövs. Det beror på att själva skivorna över tid slits ned av bromsbeläggen som trycker mot skivan. Vid nästan alla byten av bromsskivor bys även bromsbeläggen.
När behöver man byta bromsklossar?
Hur länge håller bromsbelägg? Normalt håller det mellan 2000-2500 mil. Vi har bra vägtrafiksystem i Sverige vilket gör att man inte behöver bromsa in lika mycket som exempelvis Tyskland. Hållbarheten kan även kortas ner om man handlar Kina-delar på nätet.
Vilka verktyg behöver man för att byta bromsbelägg?
Hjullagerverktyg.