Vad händer om syret minskar?
När syrehalten i bottenvattnet blir låg, kan till slut bara bakterier överleva på havsbottnen. Här syns ett s.k dött lager som består av vita svavelbakterier. Foto: Peter Bondo Christensen. De senaste 50 åren har mängden vatten utan syre mer än fyrdubblats i de öppna haven.
Vad menar man med att havsbotten är död?
När syreinnehållet i bottenvattnet blir lågt lever till sist endast bakterier på och i havsbottnen. På bilden syns det så kallade döda lagret, som utgörs av vita svavelbakterier. Foto: Peter Bondo Christensen. Östersjön har världens största yta av syrefattiga havsbottnar orsakade av människan.
Vad menas med Bottendöd?
När näringsämnena kommer ut i havet sätter det fart på tillväxten där, småningom faller stora mängder dött material ner till botten och bryts ner – till det åtgår syre, i värsta fall allt syre. Då bildas en miljö där inga bottendjur eller fiskar kan leva. Världens största syrefria bottenområde finns i Östersjön.
Vad är syrefria bottnar?
Syrefria bottnar orsakar övergödning Det kallas internbelastning, och har blivit en stor källa till övergödning i Östersjön. Den frigjorda fosforn bidrar till mer algblomningar, vilket kan förstärka syrebristen eftersom algblomningen slutligen sjunker ner till bottnen där syre förbrukas när den bryts ner.
Varför blir det syrebrist av övergödning?
Övergödning leder till syrebrist Då de dör faller de till botten och bryts ner. För att bryta ner dött organiskt material går det åt syre. I övergödda vatten blir det mycket organiskt material som ska brytas ner vilket ofta leder till att det uppstår syrebrist vid botten.
Vad är Bottendöd Östersjön?
För mycket alger leder till syrebrist Men eftersom Östersjöns kompost, som Alf Norkko jämför havsbotten med, inte har tillräckligt med djur som kan bryta ner algerna så blir det syrebrist. Det kallas för bottendöd, då inget högre stående liv än bakterier kan leva där.
Hur dör havsbotten i Östersjön?
Mycket forskning visar att det är övergödningen som är den viktigaste orsaken till att arealen döda bottnar ökar. Tillförseln av näring leder till stora algblomningar, speciellt under vår och sommar, och en del av algmaterialet sjunker till havsbotten. Där bryts det ner av bakterier i en process som förbrukar syre.
Hur uppstår de syrefattiga döda bottnarna och vad får de för konsekvenser?
Över hälften av bottenytan och allt vatten djupare än 80 meter saknar helt bottendjur och fisk. Delvis är syrebristen en följd av havsområdets naturliga förutsättningar, men problemen har snabbats upp och förvärrats av över- gödningen. Olyckligtvis orsakar syrebristen i sin tur förändringar i näringsämnenas kretslopp.
Vad är orsakerna till bottendöd i Östersjön?
Algblomning, syrebrist och bottendöd är några av de problem som övergödningen bidrar till. Hela Östersjön har idag problem med övergödning, och Egentliga Östersjön, Finska viken och Rigabukten är allvarligt drabbade. Övergödning uppstår när ett överskott av växtnäringsämnena kväve och fosfor kommer ut i havet.