Innehållsförteckning
Vad har orienterare på fingrarna?
Stämplingssystem. Vid kontrollerna sitter en elektronisk enhet som skickar information till en löparbricka, som varje orienterare har med sig. Löparbricka sitter oftast på ett finger eller på handleden. När man kommer till en kontroll ”stämplar” man i den elektroniska enheten, och då sparas en tid i brickan.
Hur filmas orientering?
Det går egentligen bra med vilken typ av filmningsapp som helst, bara den klarar protokollet RTSP. I studion kan producenten se alla källor när det filmas, vad som filmas och sedan välja när de skall sändas ut med OBS. Vi använde programmet VLC för att kunna ha koll på alla strömmar samtidigt.
Hur stämplar man i orientering?
Kontrollchipet, som brukar kallas sportident-pinne, sätter du på fingret. Vid varje kontroll finns en kontrollenhet där du sticker in pinnen och får en ljud- och ljussignal som bevis på att ditt besök är registrerat.
Är orientering svårt?
Många kontroller, snabba beslut, små marginaler. Enkel orientering, ofta i urban miljö, som bli svår pga den höga farten. Segrartider på ca 15 minuter. Tätt mellan kontrollerna, riktningsändringar, snabba beslut och tekniskt utmanande.
Hur följer man en orienteringskarta?
Du ska besöka kontrollerna i nummerordning. Vrid kartan så att din nuvarande plats är mot dig och den kontroll du ska till ligger bort från dig på kartan. Kolla på kartan vid vilket föremål (sten, stigförgrening, hus etc) nästa kontroll ligger så att du vet vad du är på väg till.
Så här använder du kompassen Kurspilen (inte kompassnålen) ska peka mot målet. Vrid kompasshuset tills linjerna i kompasshuset blir parallella med kartans meridianer (nord-sydlinjer). Kompasshusets N-märke (N=nord) ska peka mot kartans norr. Ta kompassen i handen.
Hur markeras en kontroll på kartan?
Kontroll- punkten kan vara en t. ex. sten eller en stigkors- ning och markeras i naturen med en orange-vit skärm. Mellan kontrollpunkterna får man välja sin egen väg.
Hur många aktiva orienterare finns det i Sverige?
Förra året var 83 573 personer med i en orienteringsklubb och idrotten var Sveriges 17:e största sett till antalet medlemmar, enligt Riksidrottsförbundet. Orienteringens medlemsantal har ökat med drygt 11 000 personer på sex år, enligt Sveriges Radio.