Innehållsförteckning
Vad heter den svenska standardiseringsorganisationen vars förkortning är SIS?
Standard Den svenska standardiseringsorganisationen SIS har bytt namn och utseende. Förkortningen är kvar, men namnet på den nästan 100-åriga organisationen har nu ändrats till Svenska Institutet för Standarder.
Vilka standardiseringsorganisationer finns det?
De tre standardiseringsorganisationerna på global nivå är ISO, IEC och ITU.
Vilken organisation är det svenska standardiseringsorganet inom ISO och CEN?
Europeiska standardiseringskommittén – CEN CEN är en oberoende och icke-statlig standardiseringsorganisation med 34 medlemsländer, som företräds av sina standardiseringsorgan. SIS företräder Sverige och därmed medlem i CEN.
Vad är en ISO?
ISO (International Organization for Standardization) är en organisation som utarbetar standarder för framförallt näringslivet med syftet att underlätta tillverkning, utveckling och handel med produkter och tjänster.
Vem äger SIS?
Svenska institutet för standarder, SIS är en fristående ideell förening med medlemmar från Sveriges privata och offentliga organisationer, till exempel företag, myndigheter, kommuner och landsting, branschföreningar och frivilligorganisationer. Arbetet bedrivs alltså i privaträttslig form, och SIS är ingen myndighet.
Vad hette ISO tidigare?
År 1947 bildades en ny internationell standardiseringsorganisation, ISO (International Organization for Standardization). SIS deltog naturligtvis i bildandet. Den europeiska motsvarigheten till ISO heter CEN (European Committee for Standardization) och bildades 1961.
Hur många standarder finns det?
Sedan ISO grundades 1946 har över 22 000 globala standarder publicerats. Den mest kända och använda standarden är ISO 9001 för kvalitet, men det finns standarder inom allt från tillverkning och bygg till socialt ansvarstagande och teknik.
Vad står CEN för?
European Committee for Standardization, CEN, är en icke vinstdrivande organisation som består av 33 medlemsorganisationer i form av de nationella standardiseringsorganen.