Trendig

Vad hjalper mot torst?

Vad hjälper mot törst?

Nya rekommendationer för vätska Vätskerestriktion är en vanlig egenvårdsåtgärd som många gånger används utan uppföljning. Om man som patient har vätskerestriktion och tycker att törsten är besvärande bör man kontakta sin hjärtsviktsmottagning för utvärdering och justering av vätskeintaget.

Hur håller man vätskebalansen?

Vätskeersättning är en speciell salt- och sockerlösning. Det är det bästa vuxna och barn kan dricka för att återställa vätskebalansen. Vätskebrist uppstår när kroppen förlorar mer vätska än vad den får i sig. Vatten och salter är nödvändiga för att du ska må bra, men de försvinner ur kroppen vid vätskebrist.

Vad händer med kroppen när man dricker för lite vatten?

När kroppen gör av med mer vätska än vad du tillför den kan du drabbas av vätskebrist eller uttorkning. Om du har vätskebrist kan du känna dig törstig, torr i munnen och bli trött. Du kan också kissa mindre och få mörkfärgad urin. Vid kraftig uttorkning drabbas du av hög puls, förvirring och kan förlora medvetandet.

Hur blir man av med vatten i kroppen?

vätskeansamling – lägg fötterna i högläge. Det kan vara bra att ha ett par stödstrumpor för att motverka svullnader i underbenen. Undvik strumpor med hård resårkant. Om du har lätt för att samla på dig vätska så tänk på att begränsa ditt vätskeintag.

Vad ska man dricka om man är törstig?

Vilket vätskeintag kan rekommenderas i olika situationer? Man har beräknat att man bör dricka 1–1,5 ml vätska per kilokalori (kcal) som man förbränner. En långdistanslöpare som tävlar eller tränar kan på ett dygn göra av med 5000 kcal och bör således få i sig 5–7,5 liter vätska under detta dygn.

Hur ofta ska man dricka vätskeersättning?

Ge små doser av vätskeersättning om barnet förlorar mycket vätska. Vätskeersättning kan smaksättas med lite juice eller koncentrerad saft om barnet har svårt för smaken. Ge barn lite vätska i taget, och ofta. Om barnet kräks mycket kan du behöva ge två teskedar var femte minut.

Share this post