Innehållsförteckning
Vad innebär den hippokratiska eden?
Jag skall icke ge någon gift, även om jag blir ombedd, ej heller ordinera något sådant; ej heller skall jag ge någon kvinna fosterfördrivande medel. I renhet och fromhet skall jag leva mitt liv och utöva min konst. Stensnitt skall jag icke befatta mig med utan överlåta denna praktik åt dem som sysslar därmed.
Vad uppfann Hippokrates?
Hippokrates var den förste som frikopplade läkekonsten från religionen. Läkekonsten blev därmed en egen vetenskap. Hippokrates enligt en konstnär på 1600-talet. Förebilden var en antik marmorbyst.
Hur såg vården ut under antiken?
Från primitiva stadier i förhistorisk tid utvecklades läkekonsten i det gamla Grekland så att diagnos och terapi grundade sig alltmer på praktisk erfarenhet. Efterhand fick medicinen en allt starkare religiös prägel och förbands med kulten av Asklepios, läkeguden (son till Apollon).
Är Läkareden?
Hippokrates ed eller läkareden är en deontologisk ed som attribuerats till Hippokrates som traditionellt avläggs av läkare och tandläkare. ”Läkareden” förekommer i reviderad form i Sverige, samtidigt som det förutsätts att läkarna följer de anvisningar som utges av Socialstyrelsen.
På vilket sätt är Hippokrates viktig för vården?
Vi kommer aldrig att kunna bota alla sjukdomar. Därför får vi inte abdikera bara för att den botande behandlingen inte längre gör någon nytta. Enligt Hippokrates ed har vården och omsorgen en viktig uppgift i att aldrig skada, lindra och inte minst: trösta.
Vilka vårdas i Helgeandshus under 1300 talet?
Sveriges tidigaste, klosteranknutna, sjukhus kallades helgeandshus eller hospital och var vanligen en gemensam samlingsplats för fattiga och krymplingar såväl som både psykiskt och somatiskt sjuka av alla slag.
Hur har Hippokrates upptäckter och tankar påverkat hur vi arbetar inom vården idag?
Experimenten gav en kraftfull kunskapstillväxt och ledde till en utveckling av medicinska tekniker och läkemedel baserade på ny kunskap om sjukdomsmekanismer. Det blev dock nödvändigt att fastställa etiska riktlinjer och principer för att skydda patienter och friska försökspersoner.