Innehållsförteckning
Vad innebär karma lagarna?
Vad karma är Inom buddhismen är karma lagen om orsak och verkan – varje handling leder till en motsvarande reaktion. Buddhisterna ser karma som en av universums naturliga krafter, precis som gravitationskraften. Enligt karmans lag om orsak och verkan genererar alla våra handlingar, tankar och avsikter energi.
Hur skiljer sig nirvana från Moksha?
Inom hinduismen tror man på fler gudar medans inom buddhismen så tror man inte på någon gud alls. Det finns skillnader mellan Moksha och Nirvana, det är helt olika tillstånd. Man slipper återfödas men Moksha = världssjäl, och Nirvana = utslocknande och total stillhet.
Vad är skillnaden på Atman och Anatman?
Buddha menade att jaget ”själen” egentligen är ett icke-jag och kallade den anatma ,efter hinduernas atma,. Däremot tror dem fortfarande, som hinuismerna, på både samsara och karman. Buddhas samsara funkar nästan som hinduernas.
Vad är Karmalagen hinduism?
Enligt hinduiska religionen används lagen om karma att uppnå Moksha. Moksha är slutmålet för hinduismen. För att uppnå moksha är en förväntas minimera dålig karma och lägga till mer och mer hans bra karma så att efter upprepade reinkarnation är en människa kunna uppnå Moksha.
Vad är skillnaden i synen på moksha inom hinduismen och nirvana inom buddhismen?
När en hindu uppnår moksha förenas atman med världssjälen. Detta händer inte när en buddhist uppnår sitt nirvana då det i buddhismen inte finns någon gudavärld. Karma och reinkarnation är också fenomen som återkommer i de båda troslärorna. Då de båda tror på återfödelse beroende på ens karma.
Vilka skillnader finns det mellan hinduism och buddhism?
Skillnader
- Hinduismen grundas inte av en person – buddhismen grundades av Buddha.
- Hinduismen följer vedas (hinduisk skrift) medan buddhismen inte gör det.
- Buddhismen tror inte att hinduiska gudar är lika mäktiga som Buddha (De ser inte upp till dem som de gör med Buddha)
Vad betyder begreppet Anatman?
aʹtman, ātman (sanskrit, ’självet’), i indisk filosofisk litteratur från och med upanishaderna en term för en evig innersta essens i såväl människan som andra levande varelser.
https://www.youtube.com/watch?v=Ox_GCGyRPOI