Trendig

Vad kan orsaka hudcancer?

Vad kan orsaka hudcancer?

De tre vanligaste formerna av hudcancer är malignt melanom, skivepitelcancer och basalcellscancer. Alla tre kan orsakas av solens ultravioletta strålar som skadar hudens celler så att de börjar dela sig okontrollerat. Det är viktigt att du ser till att bli undersökt om du har en hudfläck som verkar misstänkt.

Hur ser hudcancer i hårbotten ut?

Aktinisk keratos – solskada Det är en ljusröd eller rödbrun fläck med otydlig kant och raspig yta som kan vara från någon millimeter upp till någon centimeter stor. Den sitter ofta i ansiktet, på den kala delen av hjässan eller på handens ovansida. Förändringen kan efter många år övergå i invasiv skivepitelcancer.

Hur stor är risken att få hudcancer?

Solen är en nyckelfaktor till att vi drabbas av hudcancer. Det handlar om ultravioletta strålar från solen vilket också är samma typ av strålning som i solarium vilket är orsaken till att dessa två hör ihop. För mycket naturlig sol eller för ofta i solarium kan öka risken för att du ska drabbas av hudcancer.

Hur ser en hudcancer fläck ut?

Hur ser hudcancer ut? Hudcancer kan se olika ut beroende på cancertyp. Basalcellscancer ser ofta ut som en vit eller rosa fläck, som ett fjällande eksem, en knuta/vårta, eller som ett sår som inte läker. På mörkare hud kan basalcellscancer ofta uppkomma som mörkare, pigmenterade fläckar som är något genomskinliga.

Vilken cancer ger klåda?

Både gulsot och klåda är vanliga symtom på cancer i bukspottkörteln. De kan ofta avhjälpas samtidigt, eftersom båda orsakas av att gallan inte kan rinna ut på normalt sätt i tolvfingertarmen. ’En metod är att sätta in ett plast- eller metallrör, en så kallad stent, som leder gallan förbi tumören.

Hur vanligt är det att få hudcancer?

Hudcancer (exklusive malignt melanom) är idag den näst vanligaste cancerdiagnosen i landet hos både män och kvinnor, enligt statistik som Socialstyrelsen publicerade i december. Under 2019 fick 8150 personer i Sverige denna diagnos, som nästan uteslutande omfattar skivepitelcancer. År 2009 var antalet 4410 personer.

Share this post