Innehållsförteckning
Vad kostar det att muddra?
Ansökan hos Mark och Miljödomstolen ger en kostnad på ca 350.000 kr. För ett muddringsområde på 1500 m2 ökar kostnaden från cirka 1.000.000 kr till ca 2.325.000 kr. En stor osäkerhet finns generellt kring möjlighet att få deponera till havs.
Hur går muddring till?
Muddring innebär schaktning under vatten i en sjö, vattendrag eller i havet. Muddring kan utföras genom att spränga, gräva eller suga upp material exempelvis i syfte att fördjupa en farled eller hamn. Muddring kan även utföras av andra skäl exempelvis för utvinning av sand och grus.
Får man muddra själv?
Montera pumpen på en släde (två reglar och lite trallvirke) och gör hål i isen med lämpliga avstånd. Samma släde använder du sedan på flotten på sommaren. Då är det lätt att konvertera muddringsflotten till brygga eller badflotte. Du kan också använda släden för att muddra från en fast brygga.
När ska man muddra?
En förutsättning för att få muddra är att du har tillåtelse av vattenägaren, det kallas i lagtext för att ha rådighet över vattnet. Samma sak gäller för deponering av muddermassorna, du måste ha tillstånd från fastighetsägaren för det område där du ska lägga upp massorna.
När är det tillåtet att muddra?
Enligt vattenlagen (587/2011, i kraft 1.1.2012) är muddring av ett vattenområde alltid tillståndspliktigt när mängden mud- dermassa överstiger 500 m3, om det inte är fråga om underhåll av en offentlig farled.
Varför ska grumling av vatten undvikas?
Förändringar i naturmiljön Vid muddring och deponering av muddermassor i vatten grumlas partiklar upp i vattnet och ändrar förutsättningarna för växter och djur. Om grumlingen sker precis i anslutning till att fisken lekt, kan en hel årskull förloras om rommen täcks av slammet.
Hur man blir av med vass?
Hur gör man? För att slå vassen använder du en lie eller en speciell vassräfsa, en räfsa utrustad med knivar. Är syftet med slåttern att bli av med ett vassbestånd ska du slå vassen under ytan ett par gånger under sommaren.
Var finns vattendomar?
Kommuner behöver, i god tid innan sommarperioder, se över sina tillstånd att hämta vatten från vattentäkter. Tillstånden meddelas enligt 11 kap. miljöbalken och kallas ofta vattendomar. Vattendomen anger hur vatten får hämtas från en vattentäkt, och den anger hur mycket vatten som ska finnas i täkten.
När får man gräva i vatten?
När du tänkt gräva eller schakta är det viktigt att ansöka om ledningsanvisning, även om du ska gräva på privat mark. Om du ska gräva eller schakta i mark med kommunalt intresse, exempelvis vattenskydds- och naturskyddsområden, behöver du även ett grävtillstånd.
Får jag muddra?
För att få muddra inom ett vattenområde måste du antingen skicka in en anmälan om vattenverksamhet till Länsstyrelsen eller ansöka om tillstånd hos Mark- och miljödomstolen. Kontakta oss gärna per telefon om du är osäker på om muddringen kan anmälas eller kräver tillstånd.
När krävs en vattendom?
Varje större vattentäkt ska ha en vattendom Det gäller när åtgärden måste utföras snarast för att förebygga eller hantera en skada. Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt har bedömt att bestämmelsen är tillämplig på situationer som uppstått till följd av vattenbrist. Se dom 2017-06-16 i mål TR 2017-06-16 M 78-17.
Hur söker man Vattendom?
Vattendomar och vattenmål – Riksarkivet – Sök i arkiven. Här kan du samsöka i Nationell Arkivdatabas och Digitala forskarsalen. Om rutan är markerad visas endast Riksarkivets digitaliserade volymer. Namn på exempelvis person, organisation eller myndighet.