Innehållsförteckning
Vad krävs för återremiss?
Återremiss: Du finner att beslutsunderlaget i ett ärende inte är tillräckligt. Du vill att ett ärende ska gå tillbaka till kommunstyrelsen eller en nämnd/bolagsstyrelse för att utredas ytterligare. I kommunfullmäktige kan ett ärende återremitteras om minst en tredjedel av ledamöterna vill det.
Hur skriver man en interpellation?
En interpellation ska vara skriftlig och egenhändigt undertecknad av en ledamot. Interpellationerna ska ha ett bestämt innehåll och vara försedda med motivering. En interpellation är mer omfattande och ska besvaras av en ansvarig politiker (ofta ordföranden i en nämnd).
Vad är principiell beskaffenhet?
Det innebär att ett ärende där beslutanderätten har delegerats, och som bedöms ha principiell karaktär eller vara av större betydelse, ska överlämnas till generaldirektören för avgörande. Exempel på sådana ärenden är beslut i tillsyns- eller tillståndsverksamheten som innebär att myndighetens rättstillämpning ändras.
Vad står det i kommunallagen?
Kommunallagen ger det grundläggande regelverket för vad som är kompetensenligt och hur den lokala självstyrelsen utövas. Kommunallagen gäller på samma sätt för kommuner och regioner.
Vad innebär en återremiss?
En återremiss innebär normalt att ett ärende överlämnas för ytterligare utredning till den nämnd som lagt förslaget. Bordläggning av ett ärende innebär att beslut i det bordlagda ärendet avvaktas under en viss tid och under denna tid får ärendet inte beredas.
Hur många gånger kan ett ärende återremitteras?
Det går bara att använda dem en gång i varje ärende. I en nämnd kan inte en minoritet återremittera ett ärende.
Vem ställer interpellation?
Det kan vara ordföranden i en nämnd eller en fullmäktigeberedning eller de förtroendevalda i övrigt som fullmäktige bestämmer. I Stockholms stad får fullmäktige bestämma att interpellationer bara får ställas till borgarråden. Fullmäktiges regler för interpellationer skall finnas i arbetsordningen.
Hur svara på en motion?
Motionen anses besvarad. Det är angeläget att yttrandet är utförligt och väl genomarbetat. Som regel gäller att man inte ska utföra vad som begärs i motionen utan besvara motionen med ett förslag till om den ska bifallas, avslås eller besvaras, samt eventuella konsekvenser av det.
Vad får kommunfullmäktige delegera?
Delegationsbeslut. Delegation enligt kommunallagen innebär att beslutanderätten flyttas över till någon annan (delegaten). Till exempel kan en nämnd delegera till presidiet, ett utskott, en ledamot eller ersättare att besluta på nämndens vägnar i ett visst ärende eller en viss grupp av ärenden.