Vad måste finnas med i ett köpekontrakt?
Köpekontraktet ska vara skriftligt och måste innehålla information om köpeskilling, köpeobjektet, en överlåtelseförklaring samt måste vara undertecknat av både köpare och säljare. Annan information som handpenning och tillträdesdag kan vara bra att ha med men är inget krav.
Vad gäller om man vill ha dubbla Köpehandlingar?
Det finns inget legalt krav på att använda dubbla köpehandlingar, utan det kan räcka med köpekontraktet om parterna har kommit överens om det. Senast tre månader efter förvärvets fullbordan ska lagfart ansökas hos Inskrivningsmyndigheten enligt 20 kap. 1-2§§ JB.
Vad är ett köpebrev?
Ett köpebrev fungerar som ett kvitto men används även vid lagfartsansökan hos Lantmäteriet, d.v.s. ansökan om officiell registrering av ny ägare. Köpebrevet är en juridisk bindande handling och ett bevis på att äganderätten har gått över från säljare till köpare.
Hur ska ett köpebrev upprättas?
Ett köpebrev ska upprättas i samband med att köpeskillingen för en fastighet erläggs, dvs. betalas. Ett köpebrev fungerar som ett kvitto men används även vid lagfartsansökan hos Lantmäteriet, d.v.s. ansökan om officiell registrering av ny ägare.
Vad är skillnaden mellan köpebrev och köpekontrakt?
Skillnaden mellan köpebrev och köpekontrakt. Det som skiljer köpebrevet från köpekontraktet är alltså att köpekontraktet binder parterna till affären och innehåller alla eventuella villkor för affären. Köpebrevet är däremot ett bevis på att affären faktiskt är betald och att bostaden eller fastigheten har fått en ny ägare.
Har du köpt ett hus?
Köper du ett hus är det själva fastigheten du köper och då skriver du ett köpekontrakt. Är det däremot en bostadsrätt är det rätten att bo i bostaden som byter ägare. Köpet är då en form av överlåtelse och regleras av ett överlåtelseavtal. Förutom genom köp kan en bostad även överlåtas genom arv, testamente eller gåva.