Innehållsförteckning
Vad menas med cirkadisk rytm?
Ett 24-timmarssystem som reglerar funktioner i cellerna så att de sker vid rätt tidpunkt för organismen. Detta kallas av forskarna för den cirkadiska rytmen efter latinets cirka diem – ”ungefär en dag”.
Vad är behandling av typ 1-diabetes?
Behandling av typ 1-diabetes. Förstora bilden. Det är sällan några problem att ta sina insulininjektioner själv. Behandlingen vid typ 1-diabetes består av att kontrollera blodsockervärdet och att ta insulin.
Hur tränar du med diabetes?
Träna med diabetes. Regelbunden motion är viktigt för alla människor. För dig med diabetes är motion, eller fysisk aktivitet, extra viktigt. Det finns en mängd positiva effekter av att röra på sig.
Varför kallas diabetes för sockersjuka?
Diabetes är ett samlingsnamn för flera sjukdomar som alla ger för mycket socker i blodet hos den som fått sjukdomen. Tidigare kallades diabetes för sockersjuka eftersom blodsockernivån är förhöjd. Orsaken till att blodsockernivån är för hög skiljer sig åt mellan de olika sjukdomarna: Vid typ 1-diabetes har kroppen slutat bilda insulin.
Har väl rytmen i blodet?
Forskare har i flera studier mätt aktiviteten i olika delar av hjärnan hos försökspersoner som lyssnar på rytmer. Resultaten visar att områden i hjärnans motorsystem (system för att styra rörelser) kan aktiveras även hos den som bara lyssnar.
Vad styr vår biologiska klocka?
Dygnsrytmen styrs i första hand av dagsljuset. På näthinnan i ögat finns ljuskänsliga celler som skickar signaler till bland annat hypotalamus i hjärnan (vänstra bilden ovan). Hypotalamus i sin tur skickar signaler till bland annat tallkottkörteln som tillverkar hormonet melatonin (högra bilden ovan).
Vad styr dygnsrytmen?
Dygnsrytmen styrs av en biologisk klocka som finns i hjärnan och som gör att vi är naturligt inställda på att sova på natten och vara vakna på dagen. På natten har vi kroppstemperatur (= låg ämnesomsättning och lågt varvtal i hjärnan) och höga nivåer av ett hormon som heter melatonin.
Hur påverkar dygnsrytm vår hälsa?
En störd dygnsrytm kan påverka tillväxten av blodkärl i kroppen och på så vis orsaka sjukdomar som diabetes, fetma och cancer, visar forskning vid Linköpings universitet och Karolinska institutet.
Vad innebär dygnsrytm?
Dygnsrytmer eller cirkadianska rytmer (från latinets circa dies, ”ungefär en dag”) är de processer hos levande organismer, som är inbyggda och regelbundet cykliska med en period av ungefär ett dygn.
Vad är sömnbehov?
Sömnbehovet är olika hos olika personer Vuxna brukar behöva mellan sex och nio timmars sömn per dygn. Men det varierar från person till person. Det varierar också beroende på hur effektiv sömnen är, det vill säga hur mycket djupsömn du har fått.