Vad menas med Högmedeltid?
Högmedeltiden har karakteriserats som en i många avseenden framgångsrik period för den framväxande europeiska civilisationen. I början av 1000-talet gjordes många uppfinningar och förbättringar inom jordbruket; mer jord odlades upp, vilket ledde till en stark befolkningstillväxt.
Vilka bakomliggande faktorer ligger till grund för att städer började grundas under högmedeltiden i Europa?
Det medeltida samhället var helt baserat på jordbruk. Handeln och livet i städerna var därför beroende av de förändringar och den tillväxt som skedde inom jordbruket. Medeltidens städer var små och handeln var länge dåligt utvecklad. Ekonomin fick därmed liten betydelse för samhällets utveckling.
Hur förbättrades jordbruket under medeltiden?
Växelbruk (se faktaruta nedan) och ökad odling av råg höjde avkastningen. I slutet av 1200-talet började man dessutom i östra Sverige förbättra dräneringen av åkrarna genom att gräva diken.
Vilka framsteg gjordes under medeltiden?
Stigbygeln kom att revolutionera krigföringen i Europa medan hästskon gjorde hästen till ett effektivare dragdjur. Något senare uppfanns också hästselen som ökade hästens dragkapacitet ytterligare. Även många jordbruksredskap förbättrades under medeltiden, däribland plogen som gjordes smidigare och starkare.
Varför började medeltiden senare i Sverige?
Inledningen på medeltiden räknas senare i Norden än i övriga Europa eftersom det tog längre tid för den kristna kulturen och de idéer som utmärker medeltiden att få fäste.
Varför växte städerna under högmedeltiden?
Runt hela Europa växte det under medeltiden fram städer, varav många hade stora katedraler och universitet. Vid slutet av medeltiden bedrevs det handel med både när och fjärran. En stor del av handeln förlades till städerna som växte. Skickliga hantverkare hade utvecklat och förfinat tillverkningen av de flesta varor.