Vad räknas som sociala avgifter?
Skatteverket använder begreppet socialavgifter som ett samlingsnamn för lagstiftade arbetsgivaravgifter och egenavgifter. Socialavgifterna består av ålderspensionsavgift, efterlevandepensionsavgift, sjukförsäkringsavgift, föräldraförsäkringsavgift, arbetsskadeavgift, arbetsmarknadsavgift och allmän löneavgift.
Vad är sociala avgifter 2021?
Från och med den 1 januari 2021 är arbetsgivaravgifterna för 19–23 åringar 19,73 procent. Den lägre avgiften gäller ersättningar upp till max 25 000 kronor per kalendermånad och person. På ersättning över 25 000 kronor betalar du avgifter med 31,42 procent. Reglerna är tillfälliga och gäller till och med 31 mars 2023.
Vad är skillnaden på sociala avgifter och arbetsgivaravgifter?
Det är rätt att arbetsgivaravgifter är en social avgift. Men begreppet sociala avgifter innefattar mer än så. Sociala avgifter är huvudsakligen arbetsgivaravgifter, egenavgift (egen företagare i enskild firma) samt särskild löneskatt (på t.
Vem ska betala sociala avgifter?
Arbetsgivaravgifter ska betalas av den som utger en avgiftspliktig ersättning, dvs. någon form av ersättning för arbete eller på grund av ett avtal om arbete. Det saknar helt betydelse för avgiftsplikten om betalningsmottagaren är anställd, uppdragstagare eller egenföretagare.
Vad går de sociala avgifterna till?
Sociala avgifter är skatt som arbetsgivare betalar till staten. Sociala avgifter är olika former av lagstadgade avgifter som finansierar socialförsäkringen. Socialförsäkringen omfattar rätten till social trygghet i form av exempelvis pensioner, sjukpenning och arbetslöshetsersättning.
Hur mycket är arbetsgivaravgifter och sociala avgifter?
Den lagstadgade arbetsgivaravgiften uppgår i normalfallet till 31,42 procent och beräknas på den anställdes lön samt på skattepliktiga kostnadsersättningar och förmåner. För en anställd som tjänar 30 000 kronor i månaden blir arbetsgivaravgiften 30 000 × 0,3142 = 9 426 kronor per månad.
När ska sociala avgifter betalas?
Arbetsgivaravgiften och den avdragna skatten ska vara betald och finnas på Skatteverkets konto senast den sista inlämningsdagen för din arbetsgivardeklaration. Detta gäller inte om du även är registrerad för moms och har en omsättning som överstiger 40 miljoner kronor.