Trendig

Vad sager svensk smittskyddslag?

Vad säger svensk smittskyddslag?

Du är inte skyldig att genomgå behandling för sjukdomen, men du får inte smitta någon annan. Beroende på vilken sjukdom det är kan du tvingas till isolering om du inte vill genomgå behandling eller inte följer instruktionerna du får.

Vilka könssjukdomar måste man anmäla?

Vissa könssjukdomar ingår i smittskyddslagen och du måste testa dig om du misstänker att du har någon av dem….Vissa könssjukdomar ingår i smittskyddslagen

  • gonorré
  • hepatit B.
  • hiv.
  • klamydia.
  • syfilis.

Vad är Smittskyddslagens mål?

Syftet med smittskyddslagen är i första hand att skydda befolkningen mot smittsamma sjukdomar. Samtidigt måste den som är smittad vara säker på att få den vård, det skydd och det stöd som hen behöver från samhällets sida.

Vilka skyldigheter har den enskilda individen enligt smittskyddslagen?

1 § Var och en skall genom uppmärksamhet och rimliga försiktighetsåtgärder medverka till att förhindra spridning av smittsamma sjukdomar. 2 § Den som vet eller har anledning att misstänka att han eller hon bär på en smittsam sjukdom är skyldig att vidta de åtgärder som krävs för att skydda andra mot smittrisk.

Vad säger smittskyddslagen om covid-19?

Covid-19 klassas som allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom enligt smittskyddslagen. Att klassa covid-19 som allmänfarlig och samhällsfarlig stärker den svenska beredskapen.

Vad säger smittskyddslagen om hepatit?

Hepatit B klassas enligt smittskyddslagen som en allmänfarlig sjukdom, och alla inträffade fall ska anmälas till smittskyddsläkaren i landstinget och till Folkhälsomyndigheten. Hepatit B är också en smittspårningspliktig sjukdom.

Måste man berätta om könssjukdomar?

Du måste berätta för vårdpersonal vilka du har haft sex med, om du har en könssjukdom som står i smittskyddslagen. De personerna får inte veta att det är du som har gett mottagningen deras namn. Smittskyddslagen är till för att stoppa allvarliga sjukdomar som lätt sprids vidare.

Måste man anmäla att man har Covid?

Om du haft kontakt med vården under smittsam period behöver du informera den mottagningen/enheten om att du har covid-19. Den smittsamma perioden räknas 48 timmar innan du först kände dig sjuk och fick symtom på covid-19 till och med nu. Om du inte har haft några symtom räknas från den dagen du tog prov.

Varför har man en Smittskyddslag?

Syftet med smittskyddslagen (2004:168) är att begränsa förekomsten av smittsamma sjukdomar i befolkningen.

Varför har vi en Smittskyddslag?

Smittskyddslagen är till för att stoppa allvarliga sjukdomar som lätt sprids vidare. Och för att se till att de personer som får en sån sjukdom får behandling. I lagen ingår ungefär sextio sjukdomar. Några av dem är sexuellt överförbara infektioner, eller könssjukdomar som de ofta kallas.

Måste man berätta om man har Corona?

Enligt smittskyddslagen är den som fått covid-19 skyldig att berätta det för alla som kan ha blivit smittade. Den sjuke får hjälp med det genom så kallad smittspårning, där en smittspårare från sjukvården ringer upp och tillsammans med den smittade går igenom vilka personer som är aktuella att kontakta.

Share this post