Innehållsförteckning
Vad ska ingå i ett egenkontrollprogram?
11 § Egenkontrollprogrammet ska innehålla system och rutiner för att säkerställa att det utförda arbetet kontrolleras på det sätt som bestämts enligt 3 kap. 10 §. Egenkontrollprogrammet ska innehålla rutiner för hur fel och brister som upptäcks i kontrollen hanteras och följs upp.
Vilka Elinstallationsföretag måste ha ett egenkontrollprogram?
Om elinstallationsarbetet utförs av ett företag som är underleverantör till ett annat företag ska underleverantören ha ett eget egenkontrollprogram och ha minst en elinstallatör för regelefterlevnad. En huvudentreprenör som inte utför elinstallationsarbete behöver inte ha ett egenkontrollprogram.
Vilka auktorisationer finns för en elektriker?
Auktorisationstyper
- A Fullständig auktorisation. Omfattar alla elinstallationsarbeten.
- AL Auktorisation lågspänning. Omfattar alla elinstallationsarbeten på lågspänningsanläggningar.
- B Begränsad auktorisation.
- AB.
- ABL.
- BB1, BB2 och BB3 Branschanpassad.
- ABH, ABX, BBX, BB3.
- BB3 Kabelförläggning i mark.
Vad krävs för att starta eget el företag?
Jag vill starta ett elinstallationsföretag – vad ska jag tänka på?
- Regelkännedom. Ta reda på vad de nya reglerna innebär.
- Inventera din verksamhet. Ta reda på vilka elinstallationsarbeten din organisation utför.
- Förbered egenkontrollen.
- Utse ”Elinstallatörer för regelefterlevnad”
- Registrera elinstallationsföretaget.
Vilka punkter områden skall finnas med i ett egenkontrollprogram?
Rutinen kan t ex innehålla information om vem som är ansvarig, särskild märkning, placering, omarbetning, kassation, frisläppande och vad som ska dokumenteras. Rutinen ska beskriva företagets system för att spåra råvaror, produkter och förpackningar ett steg bakåt och ett steg framåt i livsmedelskedjan.
Hur ska en egenkontroll se ut?
Egenkontroll går ut på att: Planera din verksamhet med fokus på t ex miljöpåverkan eller hygien. Genomföra kontroll av din verksamhet – ha bra rutiner för detta. Följa upp resultaten av kontrollen – bidrog kontrollen så som det var tänkt?
Vad är syfte med egenkontroll?
Definition av egenkontroll Egenkontroll innebär att det är verksamhetsutövaren själv, alltså elinstallationsföretaget, som ska ta fram rutiner och åtgärder för att vara säker på att verksamheten följer gällande regler. Egenkontrollen kräver att företaget: tar reda på vilka elinstallationsarbeten som utförs i företaget.
Vilket ansvar har innehavaren?
Ansvaret innebär bland annat att regelbundet kontrollera anläggningen och hålla koll på vilka lagar och regler som gäller. Innehavaren är antingen den som äger elanläggningen eller den som använder den. Det kan vara en fysisk person eller en juridisk person, exempelvis ett företag.
Vem har behörigheten?
El. Elsäkerhetsverket är myndigheten som genom föreskrifter fastställer kraven när det gäller elinstallatörer och hur elektriska starkströmsanläggningar ska vara utförda. På webbplatsen kan du söka på din installatörs personnummer för att se om hen har behörighet.
Vad krävs för att få el behörighet?
Det är viktigt att en elinstallatör har rätt kunskaper för att undvika skador på fastigheten, brand eller övriga skador. För att få elbehörighet krävs utbildning och praktik. Det finns åtta behörighetstyper och för att få elbehörighet och de olika behörighetstyperna ger dig möjlighet att genomföra olika slags arbeten.
Vilken myndighet utfärdar auktorisationer för elinstallatörer?
Elinstallatör är ett reglerat yrke och det krävs en auktorisation för att få utöva det. En auktorisation ansöker man om hos Elsäkerhetsverket. Det finns olika typer av auktorisationer beroende på vilka elinstallationsarbeten som ska utföras.