Trendig

Vad ska skrivs med stor bokstav?

Vad ska skrivs med stor bokstav?

Stor bokstav används i början av en mening och när det som kommer efter ett kolon är direkt anföring eller citat: Hamlet: Att vara eller inte vara. I andra fall används liten bokstav efter kolon. I övrigt är huvudregeln att stor bokstav används vid egennamn och liten bokstav vid beskrivande ord.

Har en versal i inledningen?

I svenskan används versaler i början av en mening. Undantag är om meningen börjar med ett egennamn eller en förkortning som inleds med gemen bokstav, till exempel af Chapman eller pH-värde. I sådant fall rekommenderas skribenten att formulera om meningen.

Varför är det stor bokstav i namn?

Namnstandarden enligt myndigheternas skrivregler säger ”Egennamn skrivs med stor begynnelsebokstav. Om flera ord ingår i namnet, ska bara det första ordet ha stor bokstav”. Men i Göteborg är regeln att alla ord i ett ortnamn ska ha stor bokstav.

När använda versaler?

Vilka ord har stor bokstav?

Stor eller liten bokstav?

  • Landet Sverige och svenska namn. Namn ska alltid skrivas med stor begynnelsebokstav.
  • Staden London och dess Londonbor. Städer ska som redan framgått skrivas med stor bokstav.
  • Veckodagar, månader, årstider och tidsepoker.
  • Begrepp och ismer.
  • Varumärken.
  • Organisationer.
  • Webbadresser.
  • Gud och gudar.

Är månader egennamn?

Sverige, Peter, Karin, Jacky, Svante, Anderslöv, Danmark, Flygbåtarna, Volvo och Norge är alla exempel på egennamn. Man börjar alltid ett egennamn med stor bokstav. Namnen på veckodagarna och månaderna skrives med liten bokstav i svenskan – måndag, september, april och torsdag.

När använder man liten bokstav?

Veckodagar och månader skrivs med liten bokstav. Samma sak gäller årstider och de flesta högtider. Även tidsepoker som antiken, medeltiden, renässansen och barocken skrivs med liten begynnelsebokstav. Likadant gäller då krig omnämns, såsom trojanska kriget, trettioåriga kriget och andra världskriget.

Share this post