Trendig

Vad ska tas upp i skyddskommitte enligt AML?

Vad ska tas upp i skyddskommitté enligt AML?

Exempel på frågor som skyddskommittén kan ta upp är företagshälsovård, användning av farliga ämnen, arbetsmiljöutbildning och rehabilitering. Gruppen ska också vara med och diskutera eventuella förändringar av lokaler, arbetsmetoder och organisation.

Kan innehavare och arbetsgivare vara samma person?

Arbetsmiljöansvaret ligger ofta på en juridisk person, till exempel ett bolag, en kommun eller ett landsting. Det kan också ligga på en fysisk person exempelvis om han eller hon driver ett eget företag under enskild firma.

Vilka rättskällor finns det inom arbetsrätten?

Bland de viktigaste lagarna kan nämnas lagen om anställningsskydd (LAS, 1974), lag om facklig förtroendemans ställning på arbetsplatsen (FML, 1974) och lag om medbestämmande i arbetslivet (MBL, 1976).

Vilka ska vara med i en skyddskommitté?

Vid ett arbetsställe, där minst femtio arbetstagare regelbundet sysselsätts, ska det finnas en skyddskommitté, sammansatt av företrädare för arbetsgivaren och arbetstagarna. En skyddskommitté ska tillsättas även vid arbetsställen med mindre antal arbetstagare, om det begärs av arbetstagarna.

Vilka uppgifter har en skyddskommitté?

Skyddskommittén ska inte bara delta i planeringen av arbetsmiljöarbetet, den ska även ha koll på utvecklingen i frågor som rör såväl fysisk, som organisatorisk och social arbetsmiljö. Det finns ett antal frågor som skyddskommittén enligt arbetsmiljölagen ska behandla.

Vad innebär den svenska modellen i arbetsrätten?

”Den svenska modellen” kallas det samarbete som din arbetsgivare och fackförbunden har. Arbetsgivaren och fackförbunden kommer tillsammans överens om viktiga frågor på arbetsplatsen. Till exempel frågor om lön, semester, pension och ledighet. När man har kommit överens skriver man tillsammans ett avtal.

Är Studieledighetslagen dispositiv?

Är studieledighetslagen (SLL) en dispositiv lag? Studieledighetslagen (lagen om arbetstagares rätt till ledighet för utbildning) är tvingande till arbetstagarens förmån (2 § studieledighetslagen). Det innebär att personliga avtal där vissa förmåner enligt lagen inskränks eller faller bort som huvudregel är utan verkan.

Share this post