Varför är Suveränitetsprincipen central i FN-stadgan?
Inom folkrätten är suveränitetsprincipen central. Suveränitetsprincipen innebär att varje stat har ensam makt över sitt eget territorium och sina egna angelägenheter. Huvudregeln är därför att en stat inte kan tvingas till något (utan enbart utsättas för diplomatiska påtryckningar av olika slag).
I vilka sammanhang kan FN gå förbi Suveränitetsprincipen?
”Alla medlemmar skola i sina internationella förbindelser avhålla sig från hot om eller bruk av våld, vare sig riktat mot någon annan stats territoriella integritet eller politiska oberoende, eller på annat sätt oförenligt med Förenta Nationernas ändamål.”
Varför behövs internationell rätt?
Ett väl fungerande internationellt rättssystem behövs för att kunna skydda folk i världens länder från väpnade konflikter och statligt maktmissbruk. Sedan andra världskrigets slut har FN (bildades 1948) arbetat aktivt med att få detta att fungera.
Vad händer om en stat bryter mot internationell rätt?
Individer kan alltså åtalas och fällas för gärningar som strider mot internationell rätt, så som krigsförbrytelser, folkmord eller brott mot mänskligheten. Huvudansvaret för att åtala personer som misstänks för krigsförbrytelser ligger på staten, oavsett var brottet begicks.
Vad betyder ordet suveränitet?
Suveränitet är en term inom statsrätt och internationell rätt som åsyftar i sin moderna betydelse den högsta politiska makten i samhället samt självständighet (autonomi) från yttre kontroll.
Vad är en suverän stat?
Suverän stat, även kallad självständig stat, självständigt land, oavhängig stat eller eget land, är en stat, en entitet med ett definierat territorium där man utövar intern och extern suveränitet, där man enligt Montevideokonventionen har en permanent befolkning, en regering, självständighet från andra stater och …
När gäller inte Suveränitetsprincipen?
Den internationella humanitära rätten gäller bara under krig medan mänskliga rättigheter alltid ska respekteras. Men under krigstid och oroligheter kan en stat inskränka vissa mänskliga rättigheter, till exempel rörelsefriheten och yttrandefriheten. Den humanitära rätten går aldrig att inskränka.
Varför finns internationella domstolar?
FN:s huvudorgan för juridiska bedömningar och domslut är Internationella domstolen, som finns i Haag i Nederländerna. Domstolen löser tvister mellan stater, inte individer. Den kan endast döma i tvister den blivit ombedd av någon inbladad stat att döma i, och kan alltså inte ta egna initiativ.
Vad är syftet med folkrätt?
Folkrätten består av regler och principer som reglerar hur stater och vissa andra internationella aktörer ska samarbeta och agera gentemot varandra. Folkrätten baseras främst på traktater (överenskommelser) och sedvanerätt.