Innehållsförteckning
Varför blir det bättre med digital färdskrivare?
Syftet med det digitala färdskrivarsystemet är att förbättra trafiksäkerheten, säkerställa rättvisa konkurrensvillkor mellan olika transportföretag och -former samt att förbättra förarnas arbetsförhållanden. Digitala färdskrivare används i alla EU-länder och i AETR-medlemsstaterna (bl. a. Ryssland).
Vad är positivt respektive negativt med den digitala färdskrivaren?
Syftet med den digitala färdskrivaren är att förbättra trafiksäkerheten och arbetsmiljön samt bidra till rättvisare konkurrens. Fusket med kör- och vilotiderna är ett problem både konkurrensmässigt för åkarna och ur trafiksäkerhetssynpunkt.
Vilka diagramblad måste du ha med dig när du kör?
Om du har kört ett fordon med analog färdskrivare ska du ha med dig diagramblad för de transporter som du utfört under innevarande dag och de föregående 28 dagarna.
Varför används färdskrivare?
Motiveringen till kravet att ha färdskrivare är att kunna kontrollera kör- och vilotider. Dessutom kan man kontrollera hastigheten. Lastbilar får i Sverige max köra 80 km/h (90 km/h gäller utan släp, på motortrafikled och motorväg men lastbilars hastighet är elektroniskt begränsad till MAX 90 km/h) och bussar 100 km/h.
Vad har du för erfarenhet av den digitala färdskrivaren?
Den digitala färdskrivaren, som registrerar och sparar kör- och vilotider i färdskrivaren och på förarens förarkort, finns i fordon som tagits i bruk mellan den 1 maj 2006 och den 14 juni 2019, om den inte har ersatts av en smart färdskrivare. Här kan du läsa mer om hantering av smart färdskrivare.
Vem utfärdar färdskrivarkort?
Du ansöker om förarkort via Trafikverkets förarprovskontor där ska du fotografera dig och fylla i en ansökan. Det kommer att göras en id-kontroll. Därför är det viktigt att du har med dig en giltig id-handling och ditt utländska körkort i original.
Hur fyller man i diagramblad?
Följande uppgifter ska skrivas läsbart på diagrambladet innan du börjar använda det:
- Fullständigt efternamn och därefter förnamn.
- Ortsnamn där körningen påbörjas.
- Datum när bladet börjar användas.
- Fordonets registreringsnummer.
- Vägmätarställning vid start.
- Symbol för det land där diagrambladet börjar användas.
Vad menas med vilotid?
Vila – En sammanhängande tids- period under vilken föraren fritt kan förfoga över sin tid. Senast 24 timmar efter att du avslutat en dygns- eller vecko- vila ska du ha haft en ny godkänd dygnsvila. En dygnsvila kan antingen vara normal eller reducerad. En normal dygnsvila ska vara minst 11 sammanhängande timmar.