Varför genushistoria?
Målsättningen med genushistoria är att studera hur dessa skillnader skapas, förändras eller upprätthålls över tid. 2 Det bör dock betonas att ”Kvinna” och ”Man” är kategorier som varken är homogena eller odifferentierade.
Vad är det för skillnad på kvinnohistoria och genushistoria?
Om kvinnohistoria fokuserar på hur kvinnor levt, så fokuserar genushistoria på frågan varför kvinnor har levt så som de gjort.
Vad föddes på nytt under renässansen?
Så, vad kännetecknade renässansen? Under epoken förändrade kulturen: nu växte litteraturgenrer som lyrik och novell fram, arkitektur och konst revolutionerades genom att centralperspektivet utvecklades och ett nytt klädmode växte fram.
Ett av de starkaste argumenten verkar vara att det där med att skriva kvinnornas historia är ungefär lika intelligensbefriat som kvotering in i bolagsstyrelser. Kvinnor som inte av egen kraft gjort sig förtjänta av utmärkningar ska inte ha några.
Hur levde människor på 1800-talet?
Sverige var i början av 1800-talet ett jordbruksland. Industrialiseringen hade ännu inte kommit igång. Folk bodde till största delen på landet och försörjde sig på jordbruk. Man framställde själva inom familjen det mesta som behövdes, såsom mat, kläder och redskap.
Vad hände i slutet av 1800-talet?
Slutet av det långa artonhundratalet, perioden 1870-1914, kännetecknas av en snabb utveckling av den europeiska industrin, ökad nationalism och en europeisk världserövring och kamp om världsherravälde.
Vad hände med kvinnans ställning under 1900-talet?
Under 1900-talet, flyttade svenska kvinnor fram sina positioner. De ökade sin respresentation i utbildning och på arbetsmarknaden och samtidigt så minskade löneskillnaderna mellan könen substantiellt.
Hur förändrades kvinnans ställning under 1800 talet?
Vid 1800-talets början var kvinnor hårt styrda och hade inga rättigheter. Hon fick inte ärva, var inte myndig, hade ingen rösträtt och fick inte äga egendom. Industrialismen och nya politiska uppfattningar kom under 1800-talets gång att långsamt förändra samhället.
Vilka är de olika Historiebruken?
Historien kan brukas och missbrukas
- Vetenskapligt historiebruk. Förhåller sig till den vetenskapliga bilden av historien.
- Kommersiellt historiebruk.
- Existentiellt historiebruk.
- Moraliskt historiebruk.
- Ideologiskt historiebruk.
- Politiskt-pedagogiskt historiebruk.
- Icke-bruk av historia.